CAFEBAROKK MED BAROKKANERNE

Samarbeidet mellom Barokkanerne og Cafeteatret startet høsten 2007.
Under ledelse av noen av verdens fremste tidligmusikkspesialister presenterer Norges mest aktive barokkensemble, Barokkanerne, Cafebarokk-konserter på CAFETEATRET. Konsertene har lav scenekant og dyrker tett dialog mellom publikum og musikanter. Flere av Cafebarokk konsertene har vært direktesendt i NRK P2s Kammertjenerne. Du kan høre sendingene på nettsiden deres her. Barokkanerne fortsetter sine populære cafebarokk-konserter under ny eier.

Baren/cafeen har hatt servering av småretter og varm mat på konsertdagene. Dette har vært veldig populært og ofte har alle bord i salen vært reservert på forhånd. Mange har nytt et glass vin eller god kaffe - og stemningen har vært topp.

OM BAROKKANERNE Ensemblet ble opprettet i 1989 som ett av de første i landet som utelukkende benytter originalinstrumenter og som bygger sine musikalske interpretasjoner på kilder fra den tiden musikken ble skrevet. BAROKKANERNE har fremført utallige konserter i Oslo og fylkene rundt, gjestet Israel og Litauen og flere andre land, deltatt ved bl.a Oslo Kammermusikkfestival og Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, samt gjort produksjoner for NRK TV og radio. Ensemblet består av profesjonelle musikere med barokkmusikk som sitt ”hjertebarn” og stor kompetanse om originalinstrumenter og spillestil. Barokkanerne mottar støtte fra Norsk Kulturråd, Fond For Lyd og Bilde og MFOs vederlagsfond.

Mer informasjon om BAROKKANERNE på http://www.barokkanerne.no

Hør klipp fra den nye Vivaldi-platen ”Belezza Crudel” med Tone Wik og Barokkanerne: her
Se klipp fra Cafebarokk: her

HØSTEN 2010:
BAROKKANERNE gleder seg over at barokkfiolinisten Rachel Podger og luttenisten Elizabeth Kenny leder Barokkanerne for første gang. Og Kati Debretzeni, Alfredo Bernardini og Clare Salaman er tilbake. Spennende vokalinnslag: Den unge fremadstormende kontratenoren David Hansen (Sidney) var med på åpningen i september, og tidligmusikkens “first lady”, stjernesopranen Emma Kirkby avslutter festen i mai.

14. og 15. sept kl 19.30: BRANDENBURGERMENY 1
Kunstnerisk leder: Clare Salaman (Fiolin. London Handel Orchestra/Dufay Collective).
Solist: David Hansen, kontratenor (sensasjonell, ung kontratenor i verdensklasse som har norsk kjæreste og dermed var tilgjengelig for oss i Oslo. For mer info:
http://www.guywhosingshigh.com/cms/

23. og 24. nov kl 19.30: BRANDENBURGERMENY 2
Barokkanerne vartet opp med Brandenburg-konsert nr. 2, Orkestersuite nr. 1 samt dobbeltkonsert for obo og fiolin, alt under ledelse av den italienske barokkobovirtuosen, Alfredo Bernardini. Han trollbinder sitt publikum over hele verden med et fascinerende musikalsk overskudd og en herlig dose humor. Ved siden av å lede gruppen Zefiro, spille med Hesperion XX, La Petite Bande og Bach Collegium Japan,  har Alfredo deltatt i omkring 50 CD-innspillinger hvorav flere har mottatt viktige internasjonale priser.

Brandenburg-konsert nr. 2 er bl.a. en oppvisning i stratofærisk trompetspill i kombinasjon med obo, blokkfløyte og fiolin. I denne anledning var det en stor glede å kunne presentere den engelske barokktrompetisten Mark Bennett. Han har syv innspillinger bak seg med dette verket, bl.a. med Orchestra of the Age of Enlightenment, Chamber Orchestra of Europe og Academy of St. Martin in the Fields under ledelse av Sir Neville Marriner. Kombinasjonen Bennett og Bernardini til denne konserten var intet mindre enn en begivenhet! Øvrige solister var barokkfiolinisten Huw Daniel (Wales) og blokkfløytisten Johan Nicolai Mohn.

VÅREN 2010
Tirs 2. og ons 3. mars kl 19.30.                      
"Bohemian Rhapsody"
Ledelse og barokkfiolinist: Bjarte Eike
Biber, Muffat og Schmelzer
Med programmet Bohemian Rhapsody ble barokkmusikk med innslag av heftige folkelige elementer fra Europas østlige deler presentert. Telemann setter rammene med Polsk konsert for strykere samt Dobbelkonsert for blokkfløyte og barokk på-tvers-fløyte virtuost traktert av Ingeborg Christophersen og Torun Kirby Torbo. Vår felttogleder denne gang var eksilfiolinisten Bjarte Eike og Barokkanerne var hans altoppofrende musketerer i Bibers Battalia, - musikalske slagscener fra 1600-tallet. I god tid før portforbudet inntrer på Grønland ble også Bibers nattvekterserenade samt musikk av Muffat, en av høybarokkens "musikalske fredsmeklere" spilt.

 Med Bjarte Eike i spissen samt Ingeborg Christophersen og Torun Kirby Torbo som solister, tok Barokkanerne virkelig temperaturen på hva barokknasjonen Norge har å by på anno 2010.


Tirs 19. og ons 20. januar kl 19.30.
"Barokkoboens ridder"
Ledelse og barokkobosolist: Alfredo Bernardini
Den kjente solisten spilte Albinonis konsert for obo og orkester i d-moll, – en skikkelig publikumsvinner! Som ikke det var nok fremførte han også Johann Sebastian Bachs Orkestersuite i D-dur for 3 oboer, fagott, strykere og generalbass. Musikk av Petz, Vivaldi samt Dornel ble også spilt. I sistnevntes suite fikk publikum høre et vaskekte fransk oboband, når oboer i diverse størrelser samt fagotten spilte opp.

HØSTEN 2009:
29. og 30. sept
”Fransk Åpning”

Franske obelisker som Lully og Rameau stod på programmet omkranset av mere eller mindre franske komponister som dyrket den franske stil - Rebel, Muffat, Fischer og Purcell.

Barokkanerne, under kyndig ledelse av barokkfiolinisten Walter Reiter, oppviste franske følelser i en fargesprakende orkesterdrakt fra solkongens tid. 

27. og 28. okt
"Hurra for Henry!"
(350 års jubileum for Henry Purcell)
Ledelse: Clare Salaman (London Handel Orchestra/Dufay Collective). Sopransolist: Ingeborg Dahlheim.
Det ble instrumental- og vokalmusikk fra bl.a. ”Dido og Aeneas”, ”The fairy Queen” og ”King Arthur”.

8. og 9. des
"Julebord"
Det ble barokk'n roll når Barokkanerne inviterte til julebord med cembalisten Ulf Nilsen. Han og Christian Kjos stilte med hvert sitt instrument, og fremførte konserter for to cembaloer av Bach & sønn samt italiensk og fransk julemusikk av Torelli, Corelli og Corrette.


VÅREN 2009
1. april
Barokkanerne - "Grande Finale"
Et fullsatt CAFETEATER fikk høre fargesprakende fyrstelig festmusikk i sesongens siste konsert med Barokkanerne. Leder og barokkfiolinsolist var Rodolfo Richter (The Palladian Ensemble/Florilegium) og barokkfagottsolist var Per Hannisdal. Det ble fremført verker fraTelemann, Vivaldi, Handel og Heinichen til stor applaus.

5. februar
Barokkanerne - "Italiensk for nybegynnere"
Tredje konsert i CAFEBAROKK-serien ga fullt hus og strålende kritikk i Dagbladet. Publikum ble tatt med til barokkens Italia med musikk av blant annet Vivaldi, Corelli, Scarlatti. Konsertmester/kunstnerisk leder var Kati Debretzeni og Alexandra Opsahl var blokkfløytesolist. Se opptak fra 2. sats fra "Il Grosso Mogul", fiolinkonsert i D-dur, RV 208 her.

15. januar

Barokkanerne - "Bare Bach"
Andre konsert i serien CAFEBAROKK spilte for fullt hus. Konserten "Bare Bach - faderen, sønnen og den heldige fetter" viste at Bach ikke bare er Johan Sebastian. Vi fikk også stiftet bekjentskap musikk av en av hans sønner, nemlig Wilhelm Friedmann, samt fetteren Johann Bernhard. Konsertmester/kunstnerisk leder var Catherine Martin. Hun har spesialisert seg på barokk- og tidligmusikk og er en av Englands mest brukte konsertmestere. Se opptak fra konserten her. 

HØSTEN 2008
9. og 10. september
Barokkanerne - "Ønskekonserten"
Ved sesongstart med "Ønskekonserten" fikk fjorårets publikum innfridd sine ønsker. Favorittene som ble presentert var: Fiolinkonsert i E-dur av Bach og "Concerto armonico" av Wassenaer, "Arrival of the Queen of Sheba" fra Händels oratorium, Solomon, Ouvertyre av Veracini samt fløytekonsert av Quantz. Leder og barokkfiolinist: Rodolfo Richter (The Palladians). Fløytesolist i Quantz fløytekonsert: Torun Torbo.

21. og 22. september
Barokkanerne - "Tidlig på`n"
Tidligbarokk med flerkoreri og himmelsk harmoni! Leder og luttenist: Rolf Lislevand. Det ble fremført musikk av følgende årgangsitalienere: Monteverdi, Castello, Gabrieli, Merula, Picchi og Marini.

25. og 26. november
Barokkanerne "Viva vivaldi"
Vilt og vakkert fra Venezia! Leder og barokkfiolinsolist: Peter Spissky (Conserto Copenhagen). Sopran: Tone Wik.


ANMELDELSER HØST 2008/VÅR 2009
"Det er påfallende mange som går ut av Cafeteatret med et smil etter en konsert med det varmt ledige, kvalitetskraftige og svært lødige eliteorkesteret Barokkanerne." "Det er gode konserter, dette."
Olav Egil Aune, Vårt Land etter konserten "Lettere arrangert" 3. og 4. mars 09.
Se bilder fra konserten her.

"Gemyttligere konsertarena for klassisk musikk enn Cafeteatret i Oslo på grønland finner du knapt i Oslo i dag". Ståle Wikshåland, Dagbladet etter konserten "Tidlig på`n" 25. og 26. oktober 08.
Les hele omtalen her.

Sesongstart med Ønskekonserten 9. september var stor suksess, les forhåndsomtale i Aftenposten her. Du kan se klipp fra tidligere konserter her og lese utdrag av anmeldelser fra vinterens konserter nederst på denne siden.

ANMELDELSER FRA VÅREN 2008
Vinterens tirsdager med Cafebarokk på CAFETEATRET hadde fulle hus og mottok gode anmeldelser:

Vårt Lands anmelder Olav Egil Aune, torsdag 17. januar om ”Bare Bach”:
DEILIG RISLENDE BAROKK: Mer rislende deilig enn slik ensemblet Barokkanerne spilte Bach på i det oase-lignende Caféteatret tirsdag kveld, skal en nok lete lenge etter. - dette skjer i ly av kulturlarmen. Ikke høylytt, ikke prangende, bare barokk spilt gjennomsiktig, skjørt og i pakt med hjertets rytme.

Dagbladets anmelder Ståle Wikshåland, onsdag 6. februar om ”Italiensk for nybegynnere”:
NY GIV FOR BAROKK – det var likevel ensembleklangen som gledet mest. Her var det både flust av en større og mer egenartet rytmisk frihet, og gammelnye klangidealer å spore i fraseringene.

 Dagsavisens anmelder Ida Habbestad, fredag 4. april om ”Grande Finale”:
BEFRIANDE CAFEBAROKK: - med serien byggjer ikkje Barokkanerne berre kvaliteten i sitt eige miljø, men òg eit miljø av entusiastiske tilhøyrarar.

VÅREN 2008
21. og 22. april
”Händel vokal”
Under Barokkanernes siste konsert for sesongen var det Händels operatiske vokal- og instrumentalmusikk som møttes til duell. Under ledelse av den engelske barokkfiolinisten Catherine Martin hadde Barokkanerne denne gang med seg Njål Sparbo i et dypdykk i Händels vokale skattekiste. Oppmerksomheten ble viet til opera- og oratoriearier for musikkhistoriens minst jålete stemmefag: bassen. Vi fikk oppleve et vidt spekter i menneskelige affekter, tonesatt av Händel gjennom hans livslange komponistkarriere.

3. og 4. mars
"Lettere arrangert"
I barokkanernes andre konsert denne sesongen serverte de gammel musikk arrangert av gamle komponister. Vi fikk blant annet høre Händels musikk til musikkens skytsengel, arrangert av ham selv, cembalosonater av Domenico Scarlatti arrangert av engelskmannen Charles Avison og ikke minst Corellis ville La Folia arrangert av Francesco Geminiani.

 

Alt dette er musikk som var uhyre populær i sin egen samtid og veletablerte komponister så sitt snitt til å tjene ekstra penger ved å transkribere, arrangere og transformere musikken.
Jubilanten Händel var i "Lettere arrangert” med gjennom både musikk og anekdoter.
Leder og barokkfiolinsolist var Kati Debretzeni. (English Baroque Soloists/Gardiner).

27. og 28. januar
"Händel og gutta"
I 2009 er det 250 år siden Händel ”kastet inn håndkledet”, noe Barokkanerne i denne konserten blant annet markerte med å fremføre Händels lite kjente obokonsert i g-moll. De spinnet videre rundt Händel og hans samtidige: En concerto grosso i intimformat av Corelli, en av mestrene i barokkens Italia. I fransk stil ble det musikk av Lully, Philidor og Paisible, der oboer i diverse størrelser og en fagott spiller. I Händel og gutta entret Barokkanerne scenen med den verdensberømte, virtuose og musikalsk vittige barokkoboisten Alfredo Bernardini. Les anmeldelse fra Dagsavisen her.

 

HØSTEN 2007
11. desember
Barokkanerne - "Eurovision"
Under første konsert i serien CAFEBAROKK fikk vi presentert de forskjellige nasjonale stilartene i barokken, gjennom musikk av Rebel, Telemann, Purcell, Corelli m fl. Konsertmester og kunstnerisk leder var Clare Salaman.

Barokkanerne, Norges mest aktive barokkensemble, har helt siden starten i 1989 opparbeidet seg et stort nettverk av samarbeidspartnere i form av dirigenter/ kantorer, kor og konsertarrangører i Oslo og østlandsområdet. Orkesteret består av profesjonelle musikere med barokkmusikk som sitt hjertebarn og stor kompetanse om originalinstrumenter og spillestil. Ensemblet hadde allerede før sine faste koserter på Cafeteatret deltatt ved Oslo Kammermusikkfestival, oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Israel Festival og hadde gjort produksjoner for NRK radio og TV.