HØSTEN 2010

3. og 4. desember: Ny Musikk avholdt Grønland Kammermusikkfestival
Fredag 3. desember kl. 19.00
Åpningskonsert på Cafeteatret

Variert program med urframføringer, film, live radio og improvisasjon.
Medvirkende:
Sven-Åke Johansson-trio og Poing,
Støypopduoen Petter O Hanna,
Rob Young (The Wire): Live Jukebox -  Musique Concrète, Sachiko M

Ny Musikk deler ut Pauline Hall-prisen 2010.

Lørdag 4. desember kl. 14.00 Matinekonsert
Pierre Schaeffer-feiring
Presentasjon av ny elektronisk musikk med diskusjon.
Claes Gill og Django Reinhardt ville fylt 100 i år. Det ville også franskmannen Pierre Schaeffer, mannen som regnes som oppfinneren av det vi kaller musique concrète, konkretmusikk.
Ved 100-års bursdagsfeiringen ble åtte nye komposisjoner, åtte etyder av åtte vidt forskjellige lydkunstnere, komponister og improvisasjonsmusikere gremført. I løpet av denne formiddagen fikk vi høre korte snutter som på en eller annen måte forholdtseg til jubilantens tanker.
Det ble feiret med bløtkake og jernbanelyd!
 
Følg Ny Musikk på:
twitter.com/nymusikk
Se hele festivalprogrammet på: http://www.nymusikk.no/

Fredag 29. oktober:
Jazz og  etnisk musikk i god blanding! Nyskapende, improviserende, lekent og grensesprengende!
Konserten ble arrangert med støtte fra Italiensk Kulturinstitutt.   


"Luca Ciarla Quartet et sted mellom Bach, jazz og etnisk”, Corriere della Sera.
Siden oppstarten i 2002 i Asia og USA har Luca Ciarla Quartet blitt anerkjent både av publikum og kritikere for sin særegenhet både i låtutvalg og arrangementer, hvor samtidsjazz og etnisk smelter sammen og skaper en interessant "middelhavs- sound".

Luca Ciarla er regnet som èn av sin generasjons mest originale fiolinister. Han har spilt over hele Europa, i USA, Asia og Midtøsten. Hans musikk har sine røtter i samtidsjazz som farges av både etnisk og klassisk musikk, og slik gir han liv til en fascinerende og uforutsigbar ny akustisk sound. Han har samarbeidet med musikere innenfor alle sjangere.

”Luca Ciarla har trollbundet både det klassiske, jazz- og folk-publikumet med sin originalitet”.  Cover Magazine  (Hong Kong)

Musikere:
Luca Ciarla Fiolin
Admir Shkurtaj Akkordion
Redi Hasa Cello
Antonio Franciosa Perkusjon                                                                                

Musikk av:
L. Ciarla, A. Shkurtaj, J. S. Bach, T. Monk
og tradisjonell folkemusikk. For mer informasjon se http://lucaciarla.com 

Tirsdag 28. september
"Mazurka - remaking Chopin"
Gjertruds Sigøynerorkester og Nils Henrik Asheim
 Kl. 19.30 Scenesamtale mellom Nils Henrik Asheim og Magnus Anderson (Morgenbladet)
En konsert midt i blinken både for den klassiske og allround musikkinteresserte, krydret med overraskende kombinasjoner!

De opprinnelige pianokomposisjonene seiler ut og inn av lydbildet, blandet med fullblods sigøyner- og balkanklingende partier, vekslende med suggererende lydeksperimenter. Konserten var en del av releaseturne for CD’en ”Mazurka”, støttet av Norsk Kulturråd og Fond for Lyd og Bilde. CDen har fått god mottakelse og gode kritikker.

For mer info:
www.gjertruds.noog http://nilshenrikasheim.no/

Ensemblet tar seg store friheter, alltid utfra stor kjærlighet til originalmusikken, og leker seg med referanser til en mangfoldighet av musikalske stilarter. Nils Henrik Asheim (1960) er en komponist som kombinerer sitt arbeid med et virke som utøver, og samarbeider jevnlig med andre kunstnere i prosjekter hvor romlige og teatrale elementer er integrert. Han har skrevet en rekke kammerverk og orkesterverk, Han har også bak seg større sakrale verk. Gjertruds Sigøynerorkester sprang ut av musikkmiljøet på Krølle Kro i Oslo på slutten av 80-tallet og spesialiserte seg tidlig på østeuropeisk sigøynermusikk fra Russland, Romania og framfor alt Ungarn. De har tilegnet seg musikken i direkte møte med sigøynermusikere i Budapest.

Oslo Operafestival
10. september: "Susanna fra Sundfjord" operaforestilling og matservering med mat fra Sunfjord.
4. september: - arrangement for unge talenter under ledelse av Elisabeth N. Schultz.
For mer informasjon: http://www.kulturentusiastene.no 

Oslo Kammermusikkfestival
Konsert onsdag 25.august kl. 22.00.
Susanna Wallumrød med Ensemble neoN.
Susanna Wallumrød er allerede godt kjent for sin unike stemme og melodiske fundament i sine soloproduksjoner. Hun er også kjent fra duoen Susanna and the Magical Orchestra. Konserten på Cafeteatret var et samarbeid med Ensemble neoN. Musikken er skapt av Susanna Wallumrød og arrangert av Jan Martin Smørdal og Julian Skar.

Ensemble neoNforsøker i sine produksjoner å definere termen “aktuell musikk”. I et musikkliv der grensene stadig finnes opp på nytt, ønsker ensemblet å være en inspirerende bidragsyter. Det samarbeides på tvers av musikkgenrer og kunstuttrykk. Ensemble neoN har i løpet av 2009 initiert flere bestillingsverk, både på egenhånd og i samarbeid med Ny Musikks Komponistgruppe. 
Konserten var en stor og vakker opplevelse!
For mer informasjon:  http://oslokammermusikkfestival.no

Tirsdag 16. november: Konsert med Ars Nova Jazz-ensemble.
Et av de beste jazzensembler fra St Petersburg: "Ars - Nova - Jazz" med den kjente russiske pianisten og komponisten Peter Kornev som leder besøkte Oslo og ga en gratis konsert på Cafeteatret. Ensemblet gir konserter hver måned på en av de mest prestigefulle scenene i St Petersburg – the State Jazz Philharmonic Society. De har vunnet flere priser og deltatt ved flere festivaler, gitt ut fem CD-er og har vært med i mange Tv- og radioprogram. Musikerne har vært på turneer i Europa:  – Tyskland, Finland og Norge. "Ars-Nova-Jazz" er en fin kombinasjon av gamle mestere og unge lovende utøvere.
Mange kom og stemningen var topp.

Ensemblet: Petr Kornev (musikalsk leder, piano)
Cyril Bubyakin (saxofoner)
Vladimir Kudryavtsev (bass)
Vladimir Tunick (percussjon)

Torsdag 2. desember: Poema de Buenos Aires -
Gratis tangokonsert med studenter fra Norges Musikkhøgskole
Gruppen ”Tangabile” ble født tidlig på høsten i Norges Musikkhøgskole’s mørke korridorer. Den forsto raskt at den originale sammensetning av instrumenter er skapt for lidenskapelig musikk. Dette utartet seg til å bli et unikt prosjekt som er inspirert av Astor Piazzolla’s  operita ”Maria De Buenos Aires” og  verk av andre latinamerikanske komponister,  som Alberto Ginastera, Joaquín Rodrigo og Heitor Villa-Lobos.

Musikere:                                                                                                                                                                                                                          
Kristina Farstad Bjørdal - akkordeon                                                                                                                                                                                Darya Katyba (Dasha) -  sang
Ulrik Strømmen Røstad -  gitar
Miki Ambo -  piano
Marit Steinum -  fløyte
Daniel Paulsen -  slagverk
Mathias Sunde Valseth - kontrabass                                                             

Tangodansere: Anne Marit Ligaard og Magnus Andersson 
Mer informasjon om dem kan du finne på www.tangotango.no 

VÅREN 2010

Tirsdag 11. juni kl 21.00
LJODAHÅTT - en ny og spennende konsertforestilling.
Ljodahått-prosjektet er basert på norsk diktning tonesatt av norske og internasjonale komponister og utøvere. Nå kommer fruktene av dette arbeidet i form av CD og konserter. Prosjektet er støttet av Kulturrådet. Utvalget av dikt er gjort av den norske skuespilleren, Magne Håvard Brekke. Han dro til Øst-tyskland i 1985, og var bl.a. med på å legge grunnsteinen til at Volksbühne ble et av Europas ledende teatre i 90-åra. 

Medvirkende: Magne Håvard Brekke, Hildegun Riise, Laurent Petitgand, Ståle Caspersen, Rainer Süßmilch, Vidar Osmundsen, Arthur Holøien, Eirik Roald, Snorre Kopperud, Per Eriksen/James Corner , Matthias Loibner , Jürg Kienberger, Sébastien Souchois.

Diktene i Ljodahått: (Norrønt ljóðaháttr) "Måten man synger på, lar det klinge på". Ljodahått betød opprinnelig trollsang eller magisk sang. Hestene står i regnet (Astrid Hjertenes Andersen). Det trengst so lita minning (Olav Nygard). Et overstreget dikt (Olaf Bull). Så stig da i meg, einsemd (Tor Jonsson). Kvinna i huset (Tarjei Vesaas). Tord Foleson (Per Sivle). Du ska itte trø i graset ( Einar Skjæråsen). Loddfåvne (Fra EDDA (Voluspå). Godnat herinde (Knut Hamsun). Til son min (Olav Nygard). Eg stend eg, seddu ( Olav H.Hauge). To fjernsyn (Tor Ulven). Havet var forbi (Sigbjørn Obstfelder). Skuggen (Olav H.Hauge). Aldri ein tru ( Fra Håvamål). Borte ( Henrik Ibsen). Drøm (Hans Børli). Si mig, lille Tulle (Sigbjørn Obstfelder). Innbying (Tarjei Vesaas). Svevn (Olav H.Hauge).

Magne Håvard Brekke arbeider mot at dette skal bli en større forestilling som kan vises flere steder i Norge. I foretillingen blir musikk, teater og scenekunst bundet sammen, basert på manus av Ståle Caspersen. Manuset tar utgangspunkt i diktene nevnt ovenfor, samt utvalgte tekster fra Thure Erik Lunds romaner. For mer informsjon, se http://www.ljodahatt.com/


4. – 6. juni inviterte Ny Musikk til Grønland Kammermusikkfestival
Ny Musikk ønsket å vise hva kammermusikk kan være i 2010, og spekteret var ganske bredt. Publikum ble tatt med på en liten musikk-tripp rett og slett. Konsertene hadde et neddempet uttrykk og var svært varierte.
Med nye og spennende sammenstillinger av romantisk musikk og eksperimentelle uttrykk klang stykkene i samme verden, i samme rom, og som en del av samme tradisjon. Du kan lese mer utfyllende om programmet
her.
                                                                                                                   
Konserter på Cafeteatret:
Fredag 4. juni kl 19.30
ÅPNINGSKONSERT: I MET SCHUBERT IN BERLIN

Lørdag 5. juni
Gratisarrangementer i samarbeid med Musikkfest Oslo.

Kl 14.00 THE GHOST OF MORTON FELDMAN 2
KL 18.00 BJERGA/IVERSEN/SCHUBERT

Søndag 6. juni

Kl 14.00 Lied-konsert: Johannes Weisser og Billie Holiday møter Marcel Duchamp
Mark Knoop (piano)

Kl 19.00
Avslutningskonsert med Cikada stykekvartett
Morton Feldman: Piano and string quartet.


Mandag 10 mai: ”Guardando all’Ovest” (Å se mot Vest)
– et pust fra Sardegna…og litt til…med "Fabio Melis Ensemble"
En konsert i samarbeid med Italiensk Kulturinsitutt
“Guardando all’Ovest” er et møte mellom tre musikere fra Sardegna med ulik musikalsk bakgrunn: klassisk, jazz og etnisk. Sardegna har alltid vært regnet blant de mest interessante musikalske skattekistene i Middelhavsområdet, med sin rike musikkarv som dypper sine røtter i fordums tider. Som for eksempel den arkaiske “klarinetten” kalt “launeddas”. Ideen om å se mot vest, fra øya Sardegna mot det nord-amerikanske kontinentet, jazzens hjemland, ga grobunn for det ambisiøse musikalske prosjektet som ble presentert her. Jazztemaene møter sardinske toner, eller omvendt, etter som hvordan man ser det.

Fabio Melis: Klarinett, Launeddass
Silvio Nappi: Trompet, flygelhorn
Salvatore Rizzu: Valthorn

 


29. og 30. april: "De gode gjerninger redder verden" - en musikkteaterforestilling om Bjørnstjerne Bjørnson
Hva husker vi av Bjørnstjerne Bjørnson i dag, 100 år etter hans død? Helt ærlig? Det går for det meste i nasjonalsangen, Synnøve Solbakken, En glad gutt og en Nobelpris som ingen er helt sikre på når ble gitt eller for hva. Og, selvfølgelig, en imponerende hårmanke og et strengt blikk.
Skuespillerne Sara Fellman og Henrik Stoltz Vernegg og pianist Morten Fagerli har laget en leken forestilling om Bjørnstjerne Bjørnson i anledning at det i år er 100 år siden han døde.


Onsdag 28. april kl 19.30: "The English and Italian Muses"
Cafeteatret,  i samarbeid med Norsk Musikforlag og Det Italienske Kulturinstituttet
Professor Terence Charlston fra Royal College og Music, London - tidligere medlem av London Baroque Orchestra - spilte musikk med bakgrunn i ulike stilretninger fra 17 - og 18- hundretallets barokkmusikk. Professor Charlston har gitt ut C. I. Monzas manuskripter og uroppførte blandt annet noen av hans verker og fortalte om hans liv.

Fredag 23. april: Det Norske Blåseensemble
-som Norges eldste orkester (1734) skal vi bære kulturhistorie, mens vi skaper den på ny".
Konsert  med Saxofonkvartetten
Program:   Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Alfred Desenclos, Astor Piazzolla, Gabriel Pierné og Kurt Weill.

http://www.dnbe.no/konsert/saxofon_oslo

Søndag 14. mars: “TABLAO FLAMENCO”
Artister fra Centro de Flamenco i samarbeid med gjesteartister fra Spania inviterer til “TABLAO FLAMENCO!”
Gjesteartister fra Spania: Felipe Mato – dans og Jesús Flores – sang og
Fra Centro de Flamenco:
“Elena” - dans, Eira Edwards – dans, Catherine Rodriguez Krogstad – dans, Jesús Morente – gitar


VÅREN 2009
On 27. mai:
Lanseringskonsert for CD´en "norskjazz.no"
Karl Seglem m. Eple Trio
Info: http://www.norskjazz.no/

Karl Seglem
Musician, composer, NORCD
http://www.karlseglem.no/


Tirsdag 12. mai
"Nakaira" Konsert i samarbeid med Det italienske kulturinstitutt
"World-music" gruppen Nakaira tok oss med på en reise rundt Middelhavets musikk, og da spesielt Sicilia, Hellas og Balkan. Nakaira blander mange forskjellige musikkarter fra området, ispedd et strøk av keltisk tradisjon. 
 
De seks musikerne benyttet omkring 25 forskjellige instrumenter, bl.a. gresk bouzouki, skotsk sekkepipe, spansk falmenco, arabisk lut, tyrkisk saz, indiske cymbaler, fiolin, klarinett, gitar, perkusjon og sang.

 

 

HØSTEN 2008

KONSERTER
Onsdag 8. oktober: Gjermund Larsen Trio: "ANKOMST"
med Sondre Meisfjord og Andreas Utnem. Utdeling av Grappas debutantpris.
Gjermund Larsen, f. 1981 i Verdal i Nord-Trøndelag, er ein raus spelemann og komponist som med folkemusikk-Noregs mest elegante strøk lett svingar bogen frå det eine feleprosjektet til det andre. Det er inga overdriving å sei at Gjermund Larsen er ein fornyar av klasse både som komponist og spelemann.

Gjermund har spelt i det finsk-norske Frigg, i Christian Wallumrød sekstett, med Odd Nordstoga og Maj Britt Andersen, og bluesmusikeren Reidar Larsen (2006). Gjermund tek diplomstudier ved Norges Musikkhøgskole. Og han er grossist i prisar, han har blant anna vunne Landskappleiken klasse A vanleg fele to gonger, som historiens yngste i 2002, og fått Kongepokalen (2005). Gjermund vann Spelmannspris i 2003 med gruppa Majorstuen, og var nominert i samme klasse i 2007.

Konserten presenteres i samarebid med Norsk folkemusikkformidling: http://www.folkogdans.no/

28. oktober "Nobody´s jig"
- fra skotske puber til norske slåttelag, fra middelalder til 2008 -

Medvirkende: Benedicte Maurseth, Caroline Eidsten Dahl, Håkon Mørch Stene Vegard Lund. Konserten var en del av en landsomfattendeturne med Rikskonsertene, og eneste konsert i Oslo.

"Nobody`s jig" bydde på folketoner og ny musikk, middelalderdanser og barokkdanser. Med fløyte, fele, sang og trommer fikk livlig dansemusikk fra middelalderens markedsplasser møte briljerende danser fra 1600-tallets skotske puber.

 

 

12. og 13. og 15. og 16. november Konserter med Oslo Stykekvartett
Minifestivalen ”Schubert-Mysterier”

Mini-festival av og med Oslo Strykekvartett med fokus på Schuberts musikk, hans person og forhold til litteratur og lyrikk – innimellom med et humoristisk blikk på det hele. I tillegg til de musikalske innslagene bidro sentrale norske kunstnere, som Erik Fosnes Hansen, Grieg Trio, Kai Remlov, Njål Sparbo og Katrine Øigaard.

Festivalen besto av 4 konserter med ulike temaer og ulikt program.

Onsdag 12. november
"En romantikers dødslengsel"

Torsdag 13. november
"Rosamunde"

Lørdag 15. november
"Det store ørretmysteriet"

Søndag 16. november
"Notturno"

VÅREN 2008

8. mars: Konsert: TAUS - Sigrid Mollestad
Sterke kvinnehistorier fra folkemusikken

Listen over kjente spellemenn fra de forrige århundrer er lang, og sterk dominert av menn. Kvinnelige felespillere derimot er mindre kjent forekomst. Kneblet av moraliserende vekkelsesbølger og avholdssak, var kvinnelige felespillere et sjeldent fenomen. Men til tross for motbør fantes det likevel enkelte kvinner som både komponerte og spilte folkemusikk. I forestillingen Taus trekker Sigrid Moldestad disse felespillere fra Nordfjord og Sunnmøre på 1800-tallet frem i lyset, og forteller deres historier gjennom musikk og tekst.

Sigrid Moldestad er også kjent fra gruppene Spindel, Fjøgl, og Gammalt Nymalt. For musikken til ”Taus” mottok Moldestad i år spellemannsprisen i kategorien folkemusikk.

I forkant av konserten vil Sigrid Moldestad og musikkjournalist Ida Habbestad ha en samtale om kvinnehistorier fra folkemusikken.

Medvirkende: Sigrid Moldestad | fele, hardingfele, vokal | Anders Hall | fele, hardingfele | Sigbjørn Apeland | piano, orgel | Jørgen Sandvik | Gitar, banjo, mandolin

Arrangør: ÁRINN, Heilo (grappa)                                                               Foto: Silje Chantel
Samarbeidspartnere: Ladyfest, CAFETEATRET
Støttet av: Fond for utøvende kunstnere

HØSTEN 2007

13. september:
ANNIKENSK & VENNER  inviterte til veldedighetskonsert.
Alle inntektene gikk til SABONA http://www.sabona.no/

Undergrunnsbandet "Annikensk" har eksistert siden 2002 og musikken er en blanding av jazz, blues, cabaret og soul med latinske rytmer. Bandet har siden starten spilt på flere konsertscener i Oslo. Alle tekster og melodier er skrevet av vokalist Anniken Seglem Krogstad og med seg hadde hun Jan Olav Renvåg (kontrabass), Inger Ohren (gitar), Richard Berby (trommer) og Richardo Sanchez (perkusjon) http://www.annikensk.com/ 
For anledningen spilte også bluegrass/ countryduoen That Lonesome Sound. ww.myspace.com/thatlonesomesound
I tillegg hadde de med seg bandet Pachongo - en ny energisk gruppe bestående av musikere med lang erfaring innen sin genre. Repertoaret er basert på Buena Vista Social Clubs lydbilde, blandet med andre afrolatinske rytmer. Dette var Pachongos siste konsert denne sommeren, før de reiste tilbake til Bolivia og Peru dagen etter.

 

21. august: Oslo Kammermusikkfestival
Arve Tellefsen, Silvia Moi, Gunilla Süssmann, David Coucheron og Julie Coucheron spilte: Bibalo, Brahms, Schumann, Poulenc, Satie og Verlaine.                                                                                          

 

 

 

 

 

Bildet er av Silvia Moi

Mer info på http://www.oslokammermusikkfestival.no/                                                   



VÅREN 2007
12. og 13. mai Konsert med
Eirik Raude, Boya Bøckman og Jon Platou Selvig - "Look me straight into the ear"
Slagverker Eirik Raude og videokunstner Boya Bøckman - featuring enmanns kalimbaorkesteret "Easyfinger" alias Jon Platou Selvig, presenterte vårens siste arrangement på Cafeteatret. Konserten er et resultat av flere års samarbeid og utprøving av relasjoner mellom perkusjon og video, som har tatt Raude og Bøckman fra barneskoleturne i Norge til Konzerthaus i Wien.

Ved å supplere samtidsmusikken med levende bilder, ikke bare billedliggjøres musikken, men musikeren får et utvidet instrument gjennom trigging og gjensidig påvirkning mellom musikk og bilde. Med seg denne gangen hadde de ”Easyfinger” (kjent fra elektronika-/ rockbandet Salvatore), som bygger broer mellom det aukustiske og elektroniske.

28. april: Operacafe
Knut Jørgen Moe, Solveig Lagos Andersen, Jørn Fossheim
Operasanger Knut Jørgen Moe fremførte innslag fra operaer og musicals sammen med Solveig Lagos Andersen, akkompagnert av pianist Jørn Fossheim. Knut Jørgen Moe var også formiddagens konferansier, og guidet oss inn i historiene rundt musikken som ble fremført. Scenen i Hollendergaten 8. er ikke ny for han; Knut Jørgen Moe har laget forestillingene ”Gutär båd`natt och dag” og ”Her er gudagott att vara” som ble vist på daværende Operacafeen.

22. april
Mari Boine - Akustisk konsert
Mari Boine hadde med seg Gunnar Augland på perkusjon og Ross Reaver på gitar til denne intime akustiske konserten. I tillegg ga religionshistoriker Brita Pollan, gjennom små fortellinger, innblikk i den åndelige og kulturelle bakgrunnen for Boines musikk.

Konserten på CAFETEATRET ble holdt i forbindelse med ”kultursiida” - urfolks kulturspeil i et urbant miljø – som en av mange kulturarrangement i forlengelse av Sàmis – Nordisk Samisk Likestillingskonferanse 19. – 20. april på Royal Christiania Hotell. Salen var full og konserten ble avsluttet med allsang!

20. og 21. april
Eva Dons, Rune Klakegg, Jan Olav Renvåg - "Tonen va alt ho behøvde"
Den nordnorske skuespilleren og sangeren Eva Dons inviterte publikum til et melodisk møte mellom Herbjørg Wassmos lyrikk - hentet fra diktsamlingen "Lite grønt bilde i stor blå ramme" fra 1991 - og musikk komponert av Petter Henriksen. Med seghadde hun Rune Klakegg på piano og Jan Olav Renvåg på bass. Det handler om røtter, om identitet, om fellesskap og ikke minst en lyrisk lengsel etter å komme hjem: ”Borte va dit ho måtte reise for å komme hjem…”

8. februar
KONSERT: Magnell, Samuelsson og Jonasson - "Februarisommar"
Ola Magnell er en av de store vise- og rockpoetene i Sverige, Göran Samuelsson fra Värmland er en ekte trubadur, og Christer Jonasson var medlem av Fria Proteatern i seks år og har spilt i rock- og popband siden 60-tallet. Nå fikk vi oppleve dem for første gang på samme scene!

 

HØSTEN 2006

2. desember
Adventskonsert for hele familien
Harpist Ellen Sejersted Bødtker og fire sølvgutter innledet advent på CAFETEATRET med en stemningsfull "lørdagsmatine" konsert. Det ble også allsang, og publikum fikk høre "Skomakeren" av Leo Tolstoj, fortalt av den unge skuespilleren Hanna Kavli Lund. Konserten bestod av flere innslag fra Sølvguttenes splitter nye juleplate, "JULEMESSE - Missa in nativitate Domini", som fikk terningkast 5 i Dagbladet og VG.