Hjem - Teaterforestillinger

TEATERFORESTILLINGER

Cafeteatret startet sin første sesong høsten 2006 med en urpremiere: "Min forestilling om mor" av Anne-Karen Hytten og av og med Bente Børsum. Det ble en stor suksess og til sammen 15 forestillinger ble satt opp. I mai 2007 var det urpremiere på "Bladersken" av og med Tove Kampestuen Heyerdahl. Våren 2009 var det Norgespremiere på "Lille Karin Boye" med Anette Gausereide Pettersen. Les mer om disse forestillingene lenger ned på siden.
Cafeteatret har også arrangert en del fortellerstunder. (Se nederst på siden).

VÅREN 2009
26. og 28. mai 
Hellerud Teaterverksted med gjesteskuespiller Jannik Bonnevie
- "Den grønne gren"

Hellerud teaterverksted er en integrert gruppe med fysisk og psykisk utviklingshemmede og funksjonsfriske amatører. I denne forestillingen  presenterte de en variasjon av sang, dans, dikt, sketsjer og pantomime. På programmet stod blant annet ”Den draumen” av Olav H. Hauge, Wenche Myhres ”Vi lever” og Lars Lillo Stenbergs ”Cafe au lait”. Det gikk fra livets alvor til humor og slapstick, fra Haiku til rullestoldans. Alt under god og varm ledelse av Tore Westbye. De ga publikum en uforglemmelig kveld!


30. og 31. jan, 6., 7., 13. og 14. februar. Ekstraforestillinger 14.-16. mai.
Norgespremiere: "Lille Karin Boye"
Cafeteatret hadde norgespremiere på denne musikkteaterforestillingen om dikteren Karin Boye som barn og i gryende pubertet. Forestillingen inneholder flere av diktene hun skrev da hun var mellom ti og tretten år gammel. I rollen som Karin Boye var Anette Gausereide Pettersen.

Karin Boye tok sitt liv da hun var 40. Hennes lesbiske/bifile legning kan ha vært en medvirkende faktor til denne tragedien. Hele sitt liv var hun plaget av stor skamfølelse for sin seksualitet; ”Lengsel er en lek. Når den vokser og blir alvor kalles den angst.”

Dramatiker og regissør fra Sverige var tilstede og likte forestillingen svært godt! Og anmeldelsene var gode:


"Intimt om Karin Boye"
(Anette G Pettersen, Dagsavisen)
"...er yndefull og direkte" (Mona Levin, Aftenposten.
Les hele anmeldelsen her.

Regi: Kari Onstad.
Skuespiller: Anette Gausereide Pettersen
Pianist: Hanne T. Asheim.
Manus
: Agneta-Elers Jarleman
Komponist: Gunnar Edander

 

 

VÅREN 2008
4. og 5. april, 9.-12. april

Brecht, Bjørneboe - bang!
- En musikalsk forestilling med utgangspunkt i tematikken rundt ”De syv dødssynder”, med Kristin Kajander, Robert Skjærstad og Ole Henrik Giørtz.

Bjørneboe og Brecht traff hverandre aldri. I denne forestillingen møttes imidlertid noen av tekstene og tankene deres akkompagnert av Kurt Weill og Hans Eislers musikk.

Anmelderne skrev:
"Ole Henrik Giørttz' akkompagnement er nydelig...", Inger Merete Hobbelstad, Dagbladet

"...Bjørneboes kyniske ” Ti bud til en ung mann som vil frem i verden”, underfundig tolket av Robert Skjærstad."
"...Kristìn Kajanders gjengivelse av Brechts ”Barnekorstog” er ett av forestillingens høydepunkter..."

IdaLou Larsen, Klassekampen

"Kjente låter fra Kurt Weill og Hans Eisler får nytt liv i Giørtz hender."
Elisabeth Leinslie, Dagsavisen

 

VÅREN 2007

2. - 5. mai
Urpremiere: Tove Kampestuen Heyerdahl og Sveinung Bjelland - "Bladersken"
CAFETEATRET er stolte av, i sitt første leveår, med "Bladersken" å ha presentert sin andre urpremiere på ny norsk dramatikk. ”Bladersken” er skuespiller Tove Kampestuen Heyerdahl sin dramatikerdebut, og med seg på scenen hadde hun pianisten Sveinung Bjelland i denne varme, finurlige forestillingen om musikk, fantasi, kjeks og erotikk.

Det begynner med pianisten og hans notebladerske under en klassisk konsert med Schumann på programmet. Å bla for en pianist er en tilsynelatende usynlig og uhørlig oppgave. Ikke i denne forestillingen. Et intimt avhengighetsforhold, som veksler mellom destruktivitet og kjærlig samspill, avdekkes. Det handler om å være avhengig av hverandre. Bladerskens høyttenkning driver forestillingen fremover. Nye tankerekker og ny musikk oppstår hele tiden. Hun vil ikke forsvinne. Vil ikke bli usynlig.

MEDVIRKENDE
Konsept og Manus: Tove Kampestuen Heyerdahl
Pianist: Sveinung Bjelland
Regi og produsent: Katinka Rydin Berge
Koreografi: Elin Høyholm
Lyddesign: Tore Ylvisaker
Lysdesign: Ingeborg S. Olerud
Co - produsent: CAFETEATRET

24. mars
FAMILIEFORESTILLING: Darina Cizkova og Bettina Flater - "Guds Gjøgler"
Cafeteatret åpnet vårsesongen 3. februar med denne familieforestillingen, og den var så populær at vi også presenterte den som siste forestilling før påske. Les mer lenger opp på siden.


14. - 17. mars

Oslo TeaterEnsemble med Hanne Gjerstad Henricksen og Even Rasmussen 

"Man ler så vilt".

Etter Norgespremiere på Haugesund Teater presenterte Cafeteatret denne første norske versjon av den amerikanske dramatikeren Christopher Durangs store suksess ”Laughing Wild”, som har gått sin seiersgang gjennom USA! Regissør Linn Meyer Kongshavn har stått for norsk bearbeidelse og regi.

Forestillingen er konfronterende, spørrende og humoristisk - om overlevelse i storbyen, om galskap og terapi. Det hele begynner etter at Kvinnen har slått ned Mannen ved tunfiskraden i matbutikken… Publikum møter to mennesker som gjennom beretninger fra sine liv søker etter forståelse og bekreftelse på de valg de har tatt.

8. - 10. mars
Eline Holbø Vendelbo og Halfrid Velure - "Vår tids redsel for alvor"
"Jeg vil få i gang en samtale om moral og alvor - blant annet." Slik åpner den svenske filmskaperen Roy Anderssons bok "Vår tids redsel for alvor" (norsk utgave 2003). Scenekunstgruppa "To alvorlige og en glad" bruker i denne forestillingen Anderssons tekst til å se på vår samtid med et kritisk og undrende blikk.

Teksten handler blant annet om vår tids redsel for historisk lærdom og langsiktige perspektiver. Den ser sammenhenger mellom alt fra TV-estetikk og svømmeundervisning, kunstens plass i tilværelsen, omsorgsyrkenes status og den historiske lærdommen fra andre verdenskrig, og belyser vår samtid på en ukonvensjonell og overraskende måte. Men fremfor alt, stiller den viktige spørsmål. Andersson spør: Hvordan skal vi forholde oss til kunnskapen om hva mennesket er i stand til å gjøre? Hvorfor gjentar historien seg? Hva er kunst? Finnes den? Forestillingen er senere vist flere steder i innland og utland.

13. - 17. februar
Bente Børsum - "Min forestilling om mor"
I utgangspunktet skulle denne forestillingen spilles syv ganger på CAFETEATRET. Strålende kritikker og fulle hus førte til to runder med ekstraforestillinger, tilsammen femten ganger. Les mer nederst på denne siden.

 

 

3. februar
FAMILIEFORESTILLING: Darina Cizkova og Bettina Flater - "Guds Gjøgler"
Forestillingen er bygget på barneboken ”Guds Gjøgler” av Tomie de Paola, og fremføres av sjonglør og gjøgler Darina Cizcova og flamencogitarist Bettina Flater. Historien er en legende fra middelalderen om en fattig gutt som vokser opp til å bli en berømt sjonglør. Vi følger han fra han som liten gutt sjonglerer med grønnsaker på torget, gjennom hans storhetstid, til han blir velsignet av selveste Jomfru Maria ved livets siste utpust.

 


HØSTEN 2006

1. november - 1. desember URPREMIERE: Bente Børsum - "Min forestilling om mor"
- er en forestilling om menneskelig utholdenhet og forvandlingsevne. Om savn og forsoning. Om håp. Lise Børsum var hjemmeværende, godt gift legefrue på Oslos beste Vestkant da andre verdenskrig brøt ut. Via nærmest en tilfeldighet snublet hun inn i motstandsarbeidet. I 1943 ble hun arrestert, og sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. Da hun kom tilbake til Norge etter krigen, forlot hun sitt tidligere borgerlige liv. Og datteren Bente.

 

Teksten er basert på Lise Børsums etterlatte skrifter, samt intervjuer med skuespiller Bente Børsum. Medvirkende er skuespiller Bente Børsum og fiolinisten Ragnhild Lien. Dramatisering og regi: Anne-Karen Hytten, Produsent: Hilde Grythe Scenograf: Christine Lohre, Lysdesign: Magnus Mikaelsen. Cafeteatret var coprodusent.

Anmelderne skrev:
"Finstemt og med intensitet åpner Bente Børsum forsiktig opp dørene for en særegen kvinnes livsvalg og skjebne" (Aftenposten)

"..sårt, nært, vakkert og tankevekkende.." (Kulturspeilet), "Medrivende..." (VG)

Østlandssendingen
Oslopuls-AftenAften

I utgangspunktet skulle denne forestillingen spilles syv ganger på CAFETEATRET. Strålende kritikker og fulle hus førte til to runder med ekstraforestillinger, tilsammen femten ganger i løpet av høsten 2006 og våren 2007.

Forestillingen har senere gått sin seiersgang over hele landet.

13. oktober
Åpningsfest
CAFETEATRET ble innviet med en forestilling som representerte
det mangfoldet Cafeteatret ville stå for. Det var sang, musikk, dramatikk, litteratur, inkludert smakebiter fra høstens program.

Se artikkel i aftenposten.

 

 

FORTELLERSTUNDER

VÅREN 2010

Fredag 28 mai:ØYHOPPING -
"Bedre Odysseent enn aldri" er en fortellerforestilling av og med fortellergruppen Underkammer.
Forestillingen tar utgangspunkt i Homers Odysseen, og gjennom utvalgte fortellinger får publikum reise med Odyssevs fra øy til øy på hans lange ferd hjem til Itaka og sin kjære Penelope. De seks fortellerne deltar aktivt i hverandres fortellinger, og gruppen arbeider spesielt med bruk av sang, rytme, humor og bevegelser som virkemidler. Underkammer har gitt den gamle fortellingen en moderne språkdrakt, og ønsker å formidle et av vår vestlige kulturs mest sentrale litterære verk på en frisk og fengende måte som appellerer til ungdom. Forestillingen er lagt opp som en guidet sydenferie, ”Øyhopping”, i Middelhavet. Publikum blir gjennom interaksjon delaktig i de ulike fortellingene.

Om Underkammer:
Høsten 2009 ble fortellergruppen Underkammer startet. Vi består av seks fortellere som i hovedsak springer ut fra studiet i fortellerkunst ved Høgskolen i Oslo.

HØSTEN 2009

FORTELLINGER FOR HELE FAMILIEN
Seks lørdager denne høsten presenterte vi fortellinger fra alle verdens kanter.

3. okt: ”Persiske perler” 
Åpningsforestillingen var med forteller Amir Mirzai og musiker Rolf Erik Nystrøm. Vi fikk høre et utvalg av de eldste fortellingene fra den persiske kulturen - fortalt for barn i tusenvis av år.

10. okt
”Det rullende gresskar”
En bestemor møter på mange utfordringer, men det finnes alltids en løsning! Særlig når du har med deg et stort gresskar.
Nima Hajiri og Mohamad Mirzazadeh spilte persisk tromme og fortalte fra den persiske kulturarven.

31. okt
"Smågrøss på Halloween"
med fortellerne Lise Grimnes og Marianne Sundal
Oppe på loftet bor det tre spøkelser, Spøkelsesfar, Spøkelsesmor og lille Lommetørkle. BØ! Sier Spøkelsesfar, BØ! Sier Spøkelsesmor, men det lille Lommetørklet sier bare .......

7. nov
"Løs nese"
Dette er opprinnelig en italiensk fortelling om en nese som rømte. En forestilling med musikk til, ved Kristine Haugland og Andreas Lønmo Knudsrød.

14. nov
"Eventyrstreif"
Beathe Frostad tok oss med på streif gjennom en verden av eventyr. Innom India, Pakistan, Iran og den jødiske kultur, Afrika, Amerika og Norge.

21. nov
"Vinterfortellinger"

Har du hørt om den gang vinteren ble til? Vi fikk denne og andre frosne fortellinger av og med forteller Kristine Haugland.

 

 

 

 

 

 

 


 
CAFETEATRET -  Hollendergata 8, 0190 Oslo - telefon: 22175010 - e-post: info@cafeteatret.no