CAFETEATRET KUNSTGALLERI                                                                                                                    
Cafeteatret utvidet virksomhet med kunstgalleri høsten 2008. Ideen var å presentere to kunstnere sammen, gjerne en ung og talentfull sammen med en velrenommert og erfaren kunstner.

Bildet til venstre er fra utstillingen med Hanne Borchgrevink og Hedevig Anker våren 2009. Du kan lese mer om denne utstillingen lenger ned på siden.

VÅREN 2010

Siste utstilling var med KJETIL FINNE OG NATASJA ASKELUND 

Kjetil Finne (1951 - ) viste 10 digitale trykk basert på foto. Bildene er fra en serie om Cliff Hotel, som ligger i det okkuperte Øst-Jerusalem. Kjetil Finne setter konflikten i Midt-Østen under lupen. Bildene oppleves først som varme, behagelige og pene. Ved nærmere øyesyn ser vi ødeleggelse og fortvilelse. Kunstneren tar oss med inn i konflikten vi alle kjenner.

Cliff Hotel var i mange år et kjent hotell i Øst-Jerusalem. Her møttes pilegrimer, journalister og kunstnere. Finne selv bodde og jobbet her i en lengre periode. I dag skiller muren fysisk hotellet fra sine eiere, og eierne har mistet sitt levebrød og anledning til å vedlikeholde bygget. Hotellet er okkupert av israelske soldater og står og forfaller. Saken om hotellet er behandlet i Høyesterett i Israel. Finne setter fokus på en konflikt som fremdeles skaper urettferdighet og lidelse. Dette var en del av en større utstilling som fant sted på Galleri Sølvberget, Stavanger Kulturhus i 2008/2009. Utstillingen i Stavanger hadde 18 000 besøkende.

Kjetil Finne er en vel etablert kunstner fra Bergen som bor og jobber i Stavanger. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland og mange utsmykkingsoppdrag. Finne er innkjøpt av blant annet Norsk kulturråd, Statoil og Rogaland Kunstmuseum.
Her kan du se alle bildene: www.absentee-property-law.com

Natasja Askelund (1969 - )viser oljemalerier på store lerreter. Nesten alle Askelund sine bilder handler om makt og kontroll, det gjør også de som ble stilt ut på Cafeteatret. Det å være menneske, ta valg og møte maktløsheten. At våre liv pendler mellom store og små faktorer, at vi må klare noe vi ikke kan, noe vi ikke vil, men allikevel gjør. Menneskene i Askelunds malerier er sårbare, men har allikevel styrke.
Askelund blir inspirert av dagens samfunnsdebatt og kunsthistorien. Maleriene som ble presentert i utstillingen har tydelige referanser til Caravaggio og hans bilder om David og Isak samtidig som vår egen hverdag er hentet inn og er en tydelig meningsbærende faktor.

I maleriet ”Vokter” (140x160) ser vi et barn med et lyssverd, maktesløs men allikevel full av kraft. Likedan som i ”Fokus” (140x120) der gutten retter pistolen mot betrakteren ser vi barnet som kraftkilde. Publikum inviteres til å se videre inn i bildet. I maleriet CSS ligger bildene oppå hverandre, lag på lag om vold. Hva skjer og hva skjer med oss? Hvor grusom kan verden bli?

Kritiker i Stavanger Aftenblad, Trond Borgen, skrev blant annet: ”Først erobret Askelund kunsthistorien i sin debututstilling på Hå gamle prestegård i 1992, hun lånte elementer fra tradisjonen som særlig baserte sitt billeduttrykk på fargen. Slik skapte hun et solid fundament for egen utvikling, og slik kunne hun bruke sin maleriske styrke til å forme et stort kunstnerisk prosjekt, faktisk en hel livsfrise, som hun siden har arbeidet med og fortsatt står midt i. For hver ny utstilling har Askelund videreutviklet sitt fortellende, dypt humanistiske engasjement; og hun spør igjen og igjen: Hva vil det si å være menneske?”


HØSTEN 2008:
6. november - 21. desember                                                          

Lars Elling – litografi og Tor Arne Moen - maleri

 

 

 

 

 

 


 

    Bilde over: "Undertow" av Lars Elling.

Bilde over er fra den første utstillingen. Maleriet er av Tor Arne Moen.

En av Norges mest anerkjente kunstnere, Lars Elling, inviterte Tor Arne Moen til et samarbeid, og de hadde æren av å åpne Cafeteatrets kunstgalleri.


VÅREN 2009:
7. februar - 15. mars
"Kontrapunkt" Hanne Borchgrevink - tresnitt og Hedevig Anker - fotografi
I utstillingen "Kontrapunkt" presenterte de to kunstnerne bilder inspirert av utemiljø, hus og interiør. Det er første gang disse stilte ut sammen, og det ble en stor suksess!

Bildene i utstillingen hang parvis, et tresnitt og et fotografi, og inneholdt totalt 13 bildepar. Hvert bildepar med samme format, satt inn i like rammer. Borchgrevink og Anker arbeidet sammen mot et likeverdig uttrykk i "Kontrapunkt".

Dette skrev Borchgrevink og Anker selv om utstillingen:
"KONTRAPUNKT
egentlig note mot note
- to melodier som lyder samtidig
Her er det bilde mot bilde - fotografi mot tresnitt
Vi har bladd i bunkene våre og funnet bilder
som vi synes klinger sammen og
som kan føre til nye assosiasjoner
Noen av bildene har vært vist før, andre ikke
Dette er et uhøytidelig, lekent prosjekt
som vi håper vil glede flere enn oss".

Hanne Borchgrevink, født 1951, er utdannet ved Statens kunstakademi, Statens håndverks-og kunstindustriskole. Hun har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt i mange kollektive utstillinger i inn- og utland. Borchgrevink er innkjøpt av blant andre Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og British Museum. (Bilde over t.h: "Hus i i hus").

Hedevig Anker, født 1969, er utdannet ved Universitetet i Bergen, Vestlandets kunstakademi og Kunstskolen i Bergen. Hun har også utdanning fra Statens kunstakademi i Oslo. Anker har hatt flere separate utstillinger Norge, den siste i Galleri Trafo i Asker. Hun har deltatt i mange gruppeutstillinger i inn- og utland. Anker er innkjøpt blant annet av Telenor, Henie Onstad Kunstsenter, Norsk Hydro, Norsk kulturråd og Universitetet i Tromsø. (Foto t.h. "Dør")





HØSTEN 2009: 19. september - 19. desember
Anita Tjemsland – radering og
Åse Anda – dyptrykk og lito
Anita Tjemsland, er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og Statens Kunstakademi. Som Anda har Tjemsland også hatt mange separat - og gruppeutstillinger i inn- og utland, bl.a. i Danmark og Litauen. Hun har hatt bildene sine utstilt i Galleri Norske Grafikere og hennes siste utstilling var ved Galleri Henrik Gerner i Moss. Tjemsland er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet, Stortinget, Utenriksdepartementet og Statoil.

Bilde t.h. ”from heaven serie nr.7” 87x66cm. Utsikt fra SAS-hotellet i Oslo. A. Tjemsland.

Åse Anda, er utdannet ved Kunstskolen i Rogaland og var senere hospitant på Grafisk Verksted i Stavanger. Hun har hatt mange separat - og gruppeutstillinger i inn- og utland, bl.a. i Spania og Finland. Anda har også stilt ut på høstutstillingen i Oslo og hos Galleri Norske Grafikere. Offentlig utsmykking i bl.a universitetssjukehuset i Stavanger, Trondheim kommunes barnehageseksjon (36 barnehager), Klepp ungdomsskule, Klepp.