Hjem - Litteraturkvelder og
Samtaler for åpen scene

LITTERATURKVELDER OG SAMTALER FOR ÅPEN SCENE

SAMTALER FOR ÅPEN SCENE:

VÅREN 2008

Hva har en professor, en visekunstner, en politiker, en miljøaktivist, en tidligere Esso-direktør, en astronom og to forfattere til felles?

Alle deltok i serien Dybdesamtaler/Samtaler for åpen scene.

En god samtale er som en liten reise med ukjent mål. Det er lov å dvele, tenke seg om og kanskje skifte mening underveis. Det oppstår et fellesskap.

Torsdag 6. mars 2008 inviterte Cafeteatret til første samtale i en serie dybdesamtaler. I "Samtale for åpen scene" møttes to profilerte personer og samtalte fritt i ca en time. Form og tema varierte. Noen samtaler var faglige, andre mer personlige. Imidlertid brukte alle samtalene våren 2008 litt tid på temaet Miljø. Samtalepartnerne tok med seg et musikkstykke, en tekst, et bilde eller en kunstgjenstand som innspill til samtalen. Publikum fikk komme med kommentarer og spørsmål.

En god samtale utfordrer og inspirerer. Formen kan være lett og innbydende - eller en spenstig dialog.. Det kan skje noe nytt når to mennesker samtaler om noe de begge er opptatt av, nysgjerrige på og ønsker å fordype seg i. Nye ideer og tanker oppstår. Nye spørsmål stilles. Kanskje til ettertanke ... Eller til en god latter ...

Torsdag 6. mars kl 20.00:
Thomas Hylland Eriksen og Inga Marte Thorkildsen

Torsdag 13. mars kl 20.00:
Øystein Dahle og Ingeborg Gjærum

Torsdag 27. mars kl 20.00:
Jostein Gaarder og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Torsdag 3. april kl 20.00:
Klaus Hagerup og Anne Grete Preus

3. desember 2008
Sigrid Bonde Tusvik og Haddy N`jie
Dette var et spesielt møte mellom to engasjerte artister. Les mer under "Noen utvalgte ..." på Forsiden.

3. mars 2007
Arne Næss og Petter Mejlænder - "Lek er alvor!"
Filosof Arne Næss og forfatter og journalist Petter Mejlænder i samtale om lek og alvor, ung og gammel – motsetning eller sammenheng. Disse to hadde gått og skrevet og pratet sammen jevnlig i seks, sju år. I forbindelse med Arne Næss sin 95 årsdag publiserte de blant annet en artikkel om å tenke positivt og en kronikk om dypøkologi. Arne Næss var opptatt av at en positiv holdning fint lar seg kombinere med kritiske tanker.

Mejlænder har uttalt om Arne Næss: ”Selv om han er sylskarpt kritisk i sin sivilisasjonskritiske tenkning, er han uhelbredelig positiv i sin væremåte. Det er som da vi jobbet med boka Nærkontakt, og jeg spurte ham ut om døden. Det var nesten som om han gledet seg til å oppleve noe nytt og interessant.”

Huset var fullt. Noen måttte avvises fordi det ikke var plass til alle! Dette var et av de siste arrangementene Arne Næss deltok i før sin død.



LITTERATURKVELDER OG KÅSERIER

Lørdag 9.oktober 2010 POESIFESTIVALEN
Poesifestivalen inviterte til tre dager med opplesninger, samtaler, debatter, poesifilmvisning og musikk på Litteraturhuset, Caféteatret og i Fritt Ords lokaler.

Disse deltok på Cafeteatret:
Bertrand Besigye, Dag Solstad, Torgeir Schjerven, Inger Elisabeth Hansen, Walid al-Kubaisi, Inghill Johansen, Kristine Næss og Inger Bråtveit, Tore Stavlund, Sigbjørn Skåden (Sapmí), Ursula Andkjær Olsen (Danmark), Uljana Wolf (Tyskland/USA), Jo Eggen, Karin Moe, Øystein Wingaard Wolf og Birgit Hatlehol.
Les mer på
http://www.oslopoesi.no 

HØSTEN 2008

Lørdag 8. november: EKSKLUSIV OPPLESNING!  "Slottet i Pyreneene" av Jostein Gaarder
Jostein Gaarder og Kjersti Holmen leste Jostein Gaarders roman. Romanen er en slags brevroman - en epost-roman. Opplesningen varte over 5 timer, fra 18.00 til ca 23.30. Det ble servert fersk suppe og godt brød til full sal.

Anmeldersitater:
" … en engasjerende roman … dessuten har romanen en meget sterk og betagende slutt."  Kjell Olaf Jensen, Aftenposten.
"Fortellergleden bobler i Jostein Gaarders nye roman, som tar opp de helt store spørsmålene … Jostein Gaarder er en original og modig forfatter." Turid Larsen, Dagsavisen
"Forfattaren gjev begge epostskrivarane gode kort på handa, og ein interessert lesar vil bli tvinga til å tenkje gjennom dei store spørsmåla …"  Marta Norheim, NRK Kultur

Om romanen:
"Slottet i Pyreneene" er både en kjærlighetsroman og en idéroman. Er det bare fornuft og vitenskap som kan kaste lys over menneskets tilværelse, eller finnes også noen skjulte krefter som kan spille oss et puss i ny og ne?

Steinn og Solrun har ikke sett hverandre siden de levde sammen på 70-tallet. Men en dag møtes de igjen på altanen til et gammelt trehotell på Vestlandet. Det er bemerkelsesverdig at de møtes der, for det var i den samme fjordbygda de for mer enn tretti år siden hadde en rystende opplevelse som til sist tvang dem til å gå ifra hverandre. Det som skjedde har de tolket svært forskjellig. Nå åpnes det for en dialog mellom to verdensbilder, og gammel kjærlighet blusser opp igjen. Hva var det de ble rammet av den gangen?

VÅREN 2007

23. februar
Jostein Gaarder - "Er bevissthet en kosmisk tilfeldighet?"
Dette universet er for øyeblikket bevisst seg selv og sin egen utvikling nesten helt tilbake fra Det store smellet for ca 13,7 milliarder år siden. Men hva er bevissthet? Er fenomenet uløselig knyttet til selve universetstil samtale. Foredraget tok utgangspunkt i moderne astrofysikk, men kunne forstås av alle. natur? Eller beror det vi kaller bevissthet bare på en kosmisk tilfeldighet? Jostein Gaarder holdt foredrag og innledet til samtale.

 

 

 

 

10. februar
Terje Nordby - "Karnevalets mytologi"
Forfatter og dramatiker Terje Nordby kåserte om karnevalet i forhold til faste, middelaldertradisjoner, vårfest og dionysisk livsglede etterfulgt av Operamusikk. Terje Nordby - en kulturformidler av de sjeldne – er blant annet kjent fra det populære morgenprogrammet «Mytekalenderen» på NRK P2.

 

HØSTEN 2006

25. november
Thomas Hylland Eriksen - Kåseri HANDLEFRI DAG
CAFETEATRET tilsluttet seg den landsomfattende kampanjen Handlefri som ledet fram mot den internasjonale “Kjøpefri dag” 25. november. Denne dagen kåserte Thomas Hylland Eriksen omkring livskvalitet, avbrutt av seks humoristiske kortfilmer - eller falske reklamefilmer, skapt av regissørene Lilja Ingolfsdottir og Sara Eliassen fra produksjonsselskapet "toobeaucoup".

17. november
Jostein Gaarder - "Sirkusdirektørens datter"
Jostein Gaarder leste sin egen roman "Sirkusdirektørens datter", som kom ut i 2001.
Det er historien om edderkoppen som sitter fast i sitt eget nett.
Historien om alle som ville skrive, men som ikke hadde noe å fortelle.
Historien om nøkkelen til urban ære og en postmoderne identitet.
Historien om en egenmektig sjakkspiller.
Historien om en fatal erotisk forbindelse.
Historien om en slekt som produserer mer kultur enn den orker å fordøye.
Historien om Sirkusdirektørens datter.

20. og 21. oktober
Klaus Hagerup - "Mors ville hjerte"
Klaus Hagerup formidlet fra sin mor Inger Hagerups liv og diktning. Klaus Hagerup kom i 1988 ut med den dypt personlige boken ’Alt er så nær meg’, om sin mor Inger Hagerup. Den er skrevet med stor kjærlighet av en sønn som ikke kvier seg for å komme inn på de mindre lyse sidene ved morens liv. På CAFETEATRET delte Klaus Hagerup fortellinger fra morens liv, og leste dikt fra de ulike fasene av hennes forfatterskap.


 
CAFETEATRET -  Hollendergata 8, 0190 Oslo - telefon: 22175010 - e-post: info@cafeteatret.no