Boklansering: Werna Gerhardsen. Jenta fra Løkka – 11. september

onsdag 11. september kl 18:00, Gratis
Dørene åpner kl. 17:00

Facebook-event

Velkommen til boklansering for Werna Gerhardsen. Jenta fra Løkka. Skrevet av Sigrun Slapgard.

Kagge Forlag

Werna Gerhardsens liv var et sant eventyr: Hun var fattigjenta som ble landets førstedame. Hun vokste opp under enkle kår på Oslos østkant og var datter av en ugift alenemor. Den gryende arbeiderbevegelsen ble tidlig viktig for Werna, som en utvidet familie. Lenge før hun møtte Einar Gerhardsen, var hun aktiv her.

Tidlig på 1930-tallet giftet de seg og fikk barn. Under krigen arresterte tyskerne Einar. Werna ble alene med barna, men drev like fullt et omfattende illegalt motstandsarbeid. Hun var villig til å risik- ere sitt eget og barnas liv for en større sak.

Freden kom og kastet om på livet. Som statsministerfrue kunne hun valgt en tilbaketrukket tilværelse, men gjorde det motsatte. Hun ble lokalpolitiker og aktivist. Werna nølte ikke med å markere seg overfor menn som Haakon Lie, Martin Tranmæl eller Trygve Bratteli.

Under den kalde krigen havnet Werna i de hemmelige tjenesters søkelys etter en reise til Sovjetunionen. I Arbeiderpartiet var Gerhardsen-parets vennskapelige omgang med russere omstridt. Ryktene begynte å gå. Hva skjedde egentlig? Var det hold i spion- mistanken mot Werna?

Werna Gerhardsen var med å kjempe frem mange av de sam- funnsgodene vi i dag tar for gitt. Fellesgoder og rettigheter som igjen er under sterkt press.

Biografien hennes er langt mer enn bare en spennende livshistorie.