MED KUNSTEN SOM VÅPEN – et møte med The Freedom Theatre

onsdag 28. august kl 18:00
Dørene åpner kl. 17:00

Facebook-event

MED KUNSTEN SOM VÅPEN
– et møte med The Freedom Theatre

Arrangementet er gratis.

«Hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen?» skrev den norske poeten Nordahl Grieg i diktet «Til ungdommen» (1936).
Diktet går som et ekko gjennom verden i dag: Hvor og hva skal vi søke til, midt i et pågående folkemord, klimakrise, rasisme og fattigdomsproblematikk?
The Freedom Theater i Jenin flyktningleir på Vestbredden foreslår en mulig vei gjennom og ut av villnisset: Det vi som verdenssamfunn trenger er en kulturell intifada.

Helt siden teatret ble grunnlagt i 2006 har de utforsket kunsten som motstandsmiddel, og gjennom snart 20 år har de vært en avgjørende plattform for håp, ytringsfrihet og framtidstro for barn, unge og kunstnere i Palestina, I tillegg til å også inspirere kunstnere og andre globalt. For sitt viktige arbeid har stortingspolitiker Hege Bae Nyholdt (Rødt) nominert The Freedom Theatre til Nobels fredspris 2024.

At kunsten representerer noe langt mer truende enn våpen bekreftes langt på vei av blant andre okkupasjonsmakten Israel, gjennom deres systematiske angrep på palestinske kunstnere og kulturinstitusjoner.

The Freedom Theatre utsettes for ukentlige militære overgrep, og både styreleder Bilal Al Sadi (siden september 2022) og daglig leder Mustafa Sheta (siden desember 2023) sitter fremdeles i administrativ varetekt uten anklage, rettssak eller dom, på ubestemt tid.

Les mer om teatret og deres arbeid: https://www.theculturalintifada.com

Men også USA og Europeiske land – inkludert Norge – bidrar til å stilne palestinske og pro-palestinske stemmer: kunstnere kanselleres både i Tyskland, Frankrike og England om de ytrer støtte til Palestinsk frihetskamp. Og i Norge ble visumsøknadene fra TFTs studenter først avslått tidligere i sommer. Etter et intenst arbeid fra teatrets støttespillere, ble avslaget omgjort.
Kunstner Vibeke Harper har samarbeidet med teatret siden 2009, og var delaktig i arbeidet som sørget for å snu UDIs visumavslag til studentene fra TFT.

Samtalen ledes av Nader Ahmad Nimer Khalayli, entrepenør og podcaster.

Med:
AHMED TOBASI er kunstnerisk leder for The Freedom Theatre. Etter å ha tilbrakt fire år i israelsk fengsel under andre intifada, kom han til Norge som flyktning, og studerte ved Nordic Black Theater, som nå har et skolesamarbeid med The Freedom Theater. I 2013 flyttet han hjem til Jenin flyktningleir, og i 2019 ble han kunstnerisk leder for teatret.

VIBEKE HARPER er kunstner, oversetter og co-kunstnerisk leder for Motforestillinger. Hun besøkte teatret og Palestina senest i juni.

NADER AHMAD NIMER KHALAYLI er entrepenør, manager, og driver blant annet podcasen Best med Babba, og Palestinapodden i samarbeid med Rania Iraki.