Swahilikulturen – en kunstutstilling av billedkunstner Kari Glomsaas

søndag 25. mai kl 19:00, Gratis

Facebook-event

I anledning Africa Day 2025 ønsker vi velkommen til kunstutstilling av Kari Glomsaas.

Mitt prosjekt er et forsøk på å vise en kultur hvor folk bevarer sin egenart samtidig som de inngår i en rik felleskultur.  Swahilikulturen er en egen østafrikansk kystkultur med elementer av arabisk, persisk og indisk.  Indiahavet er hovedpersonen i denne fortellingen.  For å kunne formidle bakgrunnen for swahilikulturen tegner jeg kart som viser samhandelen rundt Indiahavet før portugiserne ”fant” sjøveien til India.  Kartene er basert på afrikanske, arabiske og vestlige kilder.  Abdulrazak Gournah, oppvokst på Zanzibar og vinner av Nobelprisen i litteratur 2021, har vært særlig opptatt av virkningene av kolonitida og koloniherrenes manglende kjennskap til afrikansk historie.  Franz Fanon hevdet at Afrikas historie har gått under radaren for Vesten fordi  Afrika fra gammelt av har orientert seg østover.  Orienteringen mot India og Kina som vi ser i dag er altså ikke noe nytt, men er fortsettelsen på en gammel handelstradisjon.

De originale håndtegnete kartene vil bli vist under Afrika Day men vil seinere bli erstattet med nedfotograferte versjoner.  Kartene vil bli omgitt av tegninger og grafikk med motiv fra livet slik det leves i dag.

KARI  GLOMSAAS:  Tegner og grafiker f. 1935. Liker å arbeide med hendene, mye gjenbruk av materialer inspirert av oppvekst under krigen og seinere kontakt med den ikke-vestlige verden.  Medlem av NBK, BO(Billedkunstnerne i Oslo), Norske Grafikere og Tegnerforbundet. Med i kunstnergruppa NWA – norske kunstnere med internasjonal bakgrunn.  Har selv bodd i Tanzania og hatt lengre opphold der og i flere andre afrikanske land.  Har også besøkt land i Midtøsten og Asia, i tillegg til USA, Mexico og Cuba. 

Deltatt på kunstnergruppen NWAs utstillinger ”Forsøplende renhet”2017, ”Migrating Identities”2016-2018, ”Min stemme” 2013 i anledning 100 år med stemmerett for kvinner,  Chinese-Norwegian Art Exhibition in Sichuan”, Chengdu 2011, og ”Internasjonale krysninger”2008 i anledning Mangfoldsåret.

Tatt ut til temautstillingen ”Jæklade klasseforræder” på Galleri 69 i 2020, kuratert av Bjørn Hatterud og Constanse Gjelsnes.  Bidraget ble omtalt i Dagsavisen.

Antatt på Høstutstillingen 2016 med arbeidet ”Langs ondskapens akse i uskyldens tid” med bl.a. et 3,20 m langt håndtegnet kart over Midtøsten.  Arbeidet ble omtalt både i Aftenposten, Dagsavisen og Morgenbladet, og vurdert kjøpt inn til Nasjonalmuseet.

Invitert til å stille ut på EASTAFAB – East Africa Art Biennale i Dar es Salaam, Tanzania 2007.  Med støtte fra UD holdt hun flere workshoper i collografi – en teknikk for å lage trykkplater av kasserte materialer og billige, lett tilgjengelige råvarer, og som kan brukes både til høytrykk og dyptrykk.  Hun laget også en enkel manual på swahili med liste over lokale forhandlere.  Flere av kunstnerne hun veiledet har fortsatt å arbeide med denne teknikken, og holder workshoper for kolleger både i Dar es Salaaam, Zanzibar og Arusha.

Noen vesentlige temaer:

”Afrikanske portretter” – en serie kulltegninger og store pastelltegninger av afrikanere bosatt i Norge, presentert med navn, yrke og opprinnelsesland, sist vist i Nordic Black Theatre/Cafeteateret  mai/juni/juli 2021.

”Baobab – verdens rareste tre” – tegning, grafikk, objekter, foto, og en utstilling av bøker og gjenstander med tilknytning til baobab-treet.  Dette afrikanske treet lar seg ikke utnytte kommersielt, men har stor betydning for lokalbefolkningen som kan høste av det i hele dets tusenårige levetid.

 ”Strange Fruit” – treprosjekt i Badeparken, Sandefjord i pinsen 2011, en kommentar til en sak der en mann skjøt med hagle mot narkomane i Badeparken og skadet flere. (Dette var et par måneder før skytingen påUtøya).  

I hodet til en gammel dame” – Galleri OBK(Oslo bildende kunstnere) år 2000:  – tegning, grafikk, collage, tekstil, performance – et humoristisk blikk på synlighet og usynlighet som kvinne, som eldre, som innvandrer.  Omtalt i to reportasjer i Aftenposten.  Senere vist i Galleri Parken, Bergen, i Kragerø,  på Sankthanshaugen seniorsenter, Røa seniorsenter og på Rikshospitalet.

https://www.norske-grafikere.no/produktkategori/glomsaas-kari
https://nwaartistgroup.wixsite.com