UDI snudde – Visum innvilget til studentene fra The Freedom theatre.

Etter en uke med hektisk innsats for å endre UDIs visumavslag til studentene fra Vestbredden, var det med stor glede at The Freedom Theatre og deres norske samarbeidspartnere mottok det nye vedtaket fra UDI: Alle seks studenter har fått innvilget et visum til Norge.

Nordic Black Theatre, Karlsøyfestivalen, CrotonicX, Propellen Teater og Motforestillinger har hatt tett kontakt med The Freedom Theatres ansatte og studenter gjennom den siste uken. Etter at avslaget ble kjent for dem, satte de umiddelbart i gang arbeidet med en klagesak, fant gode politiske samarbeidspartnere og lyktes med å nå ut i media.

«Endringen av avslaget er et skinnende bevis på at vi, folket, har kraft og makt til å påvirke – og i dette tilfellet forandre – urettferdige statlige vedtak», sier Vibeke Harper fra Motforestillinger, som gleder seg til å ønske kolleger og venner fra Jenin velkommen til Norge.

Visumet som er innvilget har riktig nok noen begrensninger; studentene får kun tidsbegrenset opphold i Norge, og kan ikke reise hit via transit i et Schengenland. 

«Ambassaden i Jordan har vært behjelpelig med nødvendige dokumenter og gitt oss god bistand i denne prosessen», sier Jarl Solberg, daglig leder for Nordic Black Theatre. «Dette har vi sett fram til lenge. Nå skal det bli spennende og utbytterikt å jobbe sammen kunstnerisk.»

Propellen Teaters Mari Moe Krysinska er blant hovedarrangørene for The Freedom Theatres program i Trondheim under norgesturnéen til studentene. «Fra Trondheim sin side ser vi nå frem mot besøket og gleder oss til å gjennomføre en uke med publikumsrelaterte arrangementer, workshops og kunstnerisk utveksling mellom The Freedom Theatre og scenekunstnere i Trøndelag! Vi gleder oss veldig!» sier Krysinska.

Det har i mange år vært en svært tidkrevende prosess å hente palestinske gjester til Norge. De norske kulturaktørene mener at det nå er på tide at saken løftes opp på et prinsipielt nivå. «Hvordan ønsker vi at våre myndigheter skal behandle palestinske visumsøknader i tiden som kommer? Praksisen må endres, særlig i lys av at Norge nylig anerkjente Palestina som stat», sier Harper, og legger til at vi ikke må glemme palestinerne i Gaza, som i over ni måneder har vært innesperret uten nevneverdige muligheter til å komme seg i sikkerhet og vekk fra det pågående folkemordet. «Vi ser frem til at våre stortingspolitikere starter en diskusjon om norsk visumpolitikk. Norge kan ikke være seg bekjent av å ha statlige institusjoner som fatter slike grovt diskriminerende vedtak i fremtiden.»