Skeive filmer; Seminar «Ekte lesber, ekte lesbesex?»

Den første lesbiske sexen du ser er nesten alltid innledningen til en heterofil pornofilm. De mer ”folkelige” debattene om lesbisk seksualitet slår ofte over i kommentarer om at lesbiske bare ikke har funnet riktig mann. Fremdeles. I innvandrermiljøer og i store deler av den muslimske og kristenkonservative delen av verden er lesbisk sex usynlig, bortgjemt og underlagt taushet, skam og tabuer. Der den mannlige homoseksualiteten er like undertrykt, men ofte sett og anerkjent som noe som finnes, er den kvinnelige homoseksualiteten ekstremt marginalisert og usynliggjort. Så også i litteraturen og i filmen, som begge er viktige kanaler for å vise frem ”the love that dare not speak its name”

Vi ønsker å ta lesbisk sex på alvor, derfor har vi satt av en dag til foredrag, debatt, film og fest!

Seminaret begynner lørdag 26. september kl. 13.30 på teaterbåten MS Innvik. Seminaret er gratis. Seminaret er støttet av Fritt Ord.

Program:

13.30 Ekte lesber, ekte sex? / Real lesbians, real lesbian sex?
Norske lesber elsker den amerikanske tv-serien The L Word. Endelig en serie full av kjærlighet og sex mellom kvinner, laget av kvinner, for kvinner. Men har virkelig The L Word og andre «lesbefilmer» noe annet å by på enn de tradisjonelle heteronormative forestillingene om sex mellom kvinner? Finnes det noe som kan kalles autentisk lesbisk sex, og hvor finner man i så fall skildringer av denne? Og er slike skildringer i det hele tatt noe å jakte på?

Siri Lindstad presenterer ett multimediaforedrag med eksemplariske og illustrative klipp fra film og tv.

15.00 – Pause

Kl.16.30
Samtale og diskusjon rundt hvordan lesbesex fremstilles i bøker og på film: Er det lettere å være ”ekte” i en roman enn på film? Hvordan tenker en regissør når ”sexscenen” skal spilles inn eller skrives? Blir man påvirket av heterofremstillingen av lesbesex? Eller gjør en skeiv kvinnelig regissør og forfatter helt andre valg?

Panelet består av filmskaper og forfatter Shamim Sharif, produsent Hanan Kattan, forfatter Guro Sibeko, regissørene Nancy Kissam og Heidi Arnesen og journalist og tidligere Fett-redaktør Siri Lindstad. Journalist Kjersti Eidem Dyrhaug er ordstyrer.

Les mer om Skeive filmer på
http://www.oglff.org/2009/