Nordic Black Theatre International Poetry Festival 2011

Nordic Black Theatre International Poetry Festival 2011

tirsdag september 27, 2011

kl. 19.00-23.00

Poesi, musikk og underholdning skape en fantastisk og spennende kveld på Cafeteatret, Hollendergt 8

 

Velkommen til en spennende og unik samling av internasjonale og prisbelønte poeter og forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, Kenya, Georgia og Bangladesh.
med: Anne Boe, Niels Hav, Philo Ikonya, Erling Kittelsen, Anisur Rahman, Zurab Rteliashivli, Saroj Chumber, Henning Næss, Torgeir Rebolledo Pedersen og Håkan Sandell m.fl.
deltakere fra Anisur Rahmans Creative Writing workshops som har blitt holdt på Cafeteatret i september skal også presenterer sitt arbeid.
Det blir også musikalske innslag fra bandet «While You Slept» og Amina Sewali!

 

Mer om forfattere/poeter:

ANNE BOE

Anne Bøe ble født i Ålesund i 1956 og er nå bosatt i Oslo. Hun debuterte i 1984 med diktsamlingen silkestein, som hun mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Hun var med i det første kullet på forfatterstudiet i Bø. Skjønnlitterære utgivelser: minimum. Dikt 2009, sisyfos synger. Dikt 2003, krigslogikkene. En diktpamflett. 2001, Bølgenes sorg? De vet ingenting. Dikt i utvalg 1984–1996. 1996, (Den norske Lyrikklubben) ingensteds overalt. Dikt 1994, sinobersol snø. Dikt 1993, ildrose. Dikt 1989 (Solum) ordenes kildemor. Dikt 1987 (Solum), silkestein. Dikt 1984.
Priser: 1984 Tarjei Vesaas’ debutantpris

NIELS HAV

Niels Hav is an award-winning Danish writer who has published five collections of poetry and two of short fiction, and who has read widely throughout Europe, Asia, and both North and South America. His work has been translated into several languages, including English, Spanish, Italian, Turkish, and Portuguese. He has two poetry collections in English translated con amore by Per Brask and Patrick Friesen, writers of considerable reputation. God’s Blue Morris, the first of these English collections, appeared in Canada in 1992, and his new collection, We Are Here, has just been published by Book Thug. Hav lives in Copenhagen with his wife, concert pianist Christina Bjørkøe.

PHILO IKONYA

Philo Ikonya är en poet, romanförfattare, journalist och människorättsaktivist från Kenya. Sin akademiska skolning fick hon på universitetet i Nairobi, en master i litteratur.I Kenya är hon en välkänd journalist verksam på dagstidningar, nätbaserade tidskrifter, radio och tv. Ikonya har skrivit dikter och publicerat flera romaner, bland andra Kenya, Will You Marry Me? Under de senaste åren har hon utsatts för en ökande mängd hot och trakasserier med anledning av sitt skrivande och sin politiska aktivism. 2009 var hon tvungen att lämna landet och fick då under ett år en fristad i Oslo.

ERLING KITTELSEN

Erling Kittelsen, född 10 april 1946 i Vennesla, är en norsk författare. Kittelsen har varit verksam inom de flesta litterära genrer, men torde vara mest känd för sin lyrik. Kittelsen debuterade 1970 med diktsamlingen Ville fugler – därefter har ett trettiotal utgivningar följt. Erling Kittelsern har gjort värdefulla insatser som översättare och introduktör av utländsk diktning. Bland annat har han översatt arabisk lyrik till norska samt dainasdikter från den lettiska litteraturen. Han har även skrivit dramatik. Priser och utmärkelser: Aschehougpriset 1990, Språklig samlings litteraturpris 1999 og Doblougska priset 2002

ANISUR RAHMAN

Anisur Rahman, writer in residency in Uppsala as part of ICORN program 2009-2011, is a poet, playwright and novelist from Bangladesh. Born in 1978, Anisur studied English Literature and Linguistics alongside Bengali and History at the University of Dhaka. He has authored seven books including two collections of poems. His translation of Henrik Ibsen’s poems in Bengali was published in 2006. He is now writing a book on this Norwegian talent called, ‘The Bengali Ibsen’. He has recently got Längmanska kulturfonden scholarship from Stockholm to write a novel about Sweden. His play ‘Lars Vilk’ is scheduled to be premiered on November 14 at Theater Blanca Uppsala. He conducts creative writing workshops in different cities and institutions.

ZURAB RTVELIASHVILI

Zurab Rtveliashvili (born 1967 in Karaganda, Kazakhstan) is a Georgian poet and multi-media performer. He is featured in the 2009 documentary film At the Top of My Voice.
In 2010, Rtveliashvili was offered asylum in Stockholm, Sweden from persecution in his native Georgia. Publications: I-reqtsia (1997), Apokrifi (2001) and Anarqi (2006).

SAROJ CHUMBER

Saroj Chumber, born in India, is a writer, poet and journalist, living in Norway. Currently working in a Juritzen Publishing house and Blendmag.no. a multicultural website. She was editor of a multicultural newspaper, Utrop for 2 years. She has studied journalism at Norges Kreative fagskole 2005. 2007; Bachelor of Arts from Punjab University in India.

HÅKAN SANDELL

Håkan Sandell is the author of many books of poetry, translation, and criticism. Born in 1962 in Malmö, southern Sweden, he has lived abroad for most of his life, in Denmark, Ireland, and now Norway. Awards: Kallebergerstipendiet 2004, Sveriges Essäfonds pris 2007 för essän «Mitt på arenan», i Aorta: journal för retrogardistisk kultur nr. 16. and De Nios Vinterpris 2010

TORGEIR REBOLLEDO PEDERSEN

Torgeir Rebolledo Pedersen has written 13 books of poems included COLLECTED POEMS (2004).He has written lyrics for the jazzband SØYR, for  the female a capella group KVITRETTEN  and for the composer Gunnar Germeten.(3 CD´s.)  His Radio-Opera ”Alfa & Romeo” received Prix Italia, was awarded by the European Broadcasting Union for best  music/dramatic work for radio in 1998.  In 1998 he won the “October-prize” and the Norwegian Society of Poetry´s Pris (Den Norske Lyrikklubbens Pris) for his poetry.
Torgeir is currently is writing librettos for two planned projects for The Norwegian Opera/Oslo in collaboration with the composer Knut Vaage.

HENNING NÆSS
Henning Næss er født i 1969 og oppvokst i Oslo. Er kjent for å være en formbevisst forfatter og aktiv debattant som har skrevet en rekke artikler for aviser og tidsskrifter. Debuterte med diktsamlingen ”Før solen blir en skygge av seg selv” i 2007. Allerede 2008 foretar han et kjapt sjangerskifte og står fram som prosaforfatter med novellesamlingen ”Sure druer”, Wigestrand forlag. Varierer ofte sitt fortellerperspektiv og språk med sans for klassisk retorikk og gotikk. Tilhører en burlesk og humoristisk fortellertradisjon, selv om alvoret og fortvilelsen aldri er langt unna. Til tross for dunkle emner, evner Næss å skrive tydelige tekster. Språklek benyttes som et viktig virkemiddel, og gjør diktningen både forfriskende og fascinerende.