2nd Nordic Black Theatre International Poetry Festival in Oslo 2012

 

tirsdag september 25, 2012

kl. 19.30-23.00

Poesi, musikk og underholdning skaper en fantastisk og spennende kveld på Cafeteatret, Hollendergt 8

FREE ENTRY!

Velkommen til en unik samling av internasjonale og prisbelønte poeter og forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, South Africa, Georgia og Bangladesh.

med: Ola Larsmo, Torgeir Rebolledo Pedersen, Håkan Sandell, Magnus William-Olsson, Kristian Carlsson, Lars Burstedt, Zurab Rtveliashvili, Nicolaj Stochholm, Saroj Chumber, Xolisile Dolo, John Y. Jones og Anisur Rahman m.fl.. ‘

deltakere fra Anisur Rahmans Creative Writing workshops som har blitt holdt på Cafeteatret i september skal også presenterer sitt arbeid:

Irena Novanska
Sari Canningham
Chelsea Ranger
Janne Björnson
Homa Hasan
Xolisile Dolo
Olga Polezhaeva
Aurora-Maria W.Gonzalez-Cardova
Abdi Silas

Det blir også musikalske innslag fra bandet “While You Slept” og Amina Sewali!

Mer om gäster/forfattere/poeter:

OLA LARSMO

Ola Larsmo was born in 1957 in Sundbyberg and has lived in Västervik for ten years. He studied at Uppsala University, mainly in Nordic languages, literature, theology and history.
Larsmo was editor of BLM from 1984 to 1990, and now works as writer and freelance critic, mainly in Dagens Nyheter. He was a member of the board at Författarförbundet («Authors association») until May 2003. As of 2011, he is living in Uppsala.
In 2008 he was awarded the Bjørnson Prize. He is currently the president of Swedish PEN.

TORGEIR REBOLLEDO PEDERSEN

Torgeir Rebolledo Pedersen has written 13 books of poems included COLLECTED POEMS (2004).He has written lyrics for the jazzband SØYR, for the female a capella group KVITRETTEN and for the composer Gunnar Germeten.(3 CD´s.) His Radio-Opera ”Alfa & Romeo” received Prix Italia, was awarded by the European Broadcasting Union for best music/dramatic work for radio in 1998. In 1998 he won the “October-prize” and the Norwegian Society of Poetry´s Pris (Den Norske Lyrikklubbens Pris) for his poetry.
Torgeir is currently is writing librettos for two planned projects for The Norwegian Opera/Oslo in collaboration with the composer Knut Vaage.

 

MAGNUS WILLIAM-OLSSON

Magnus William-Olsson född 6 november 1960, är en svensk poet, essäist och översättare.William-Olsson var under 1990 redaktör för Bonniers litterära magasin.

Han är även verksam som litteraturkritiker i Aftonbladet och som översättare av såväl klassisk som modern poesi. Till de poeter han översatt, ibland i samarbeten, hör Sapfo, Pia Tafdrup, Konstantinos Kavafis,Antonio Gamoneda, Gloria Gervitz och Alejandra Pizarnik. Han är en av grundarna av och leder Fria Seminariet i Litterär Kritik (www.kritikerseminariet.nu) som samlar skandinaviska poeter och kritiker till sju helgträffar per år. Som essäist och kritiker har han främst ägnat sig åt poesi.
William-Olsson har samarbetat med många konstnärer och tonsättare. Tillsammans med tonsättaren Marie Samuelsson har han bland annat gjort verk för radio, kör, elektronik och soloinstrument. Tillsammans med konstnären John Sundkvist har han bland annat gjort en utställning på Gallerie Enkehuset. Med konstnären Mikael Lundberg har William-Olsson skapat ljudverket 37′ för radio och tillsammans med Mikael Lundberg, Agnes Monus och Ann Jäderlund gjorde han utställningen Varför är vi inte i Paradiset? på Moderna Museet i Stockholm våren 2009. William-Olssons verk i utställningen 30 talande glaslurar,Spöken/Jag talar till de döda har sedan ställts ut i flera andra sammanhang. William-Olsson är redaktör för W&W-Internationell Poesi. Hans verk finns översatta till ett femtontal språk.
HÅKAN SANDELL

Håkan Sandell is the author of many books of poetry, translation, and criticism. Born in 1962 in Malmö, southern Sweden, he has lived abroad for most of his life, in Denmark, Ireland, and now Norway. Awards: Kallebergerstipendiet 2004, Sveriges Essäfonds pris 2007 för essän “Mitt på arenan”, i Aorta: journal för retrogardistisk kultur nr. 16. and De Nios Vinterpris 2010

ZURAB RTVELIASHVILI

Zurab Rtveliashvili (born 1967 in Karaganda, Kazakhstan) is a Georgian poet and multi-media performer. He is featured in the 2009 documentary film At the Top of My Voice.
In 2010, Rtveliashvili was offered asylum in Stockholm, Sweden from persecution in his native Georgia. Publications: I-reqtsia (1997), Apokrifi (2001) and Anarqi (2006).

KRISTIAN CARLSSON

Kristian Carlsson är född 1978 och bosatt i utkanten av Malmö. Han debuterade som författare 1996 och som översättare 2008. Han skriver främst konceptuellt orienterad litteratur, företrädelsevis diktverk. Emellertid är han 2012 i första rummet aktuell med prosaorienterad litteratur: den lilla boken ”Historietterna” (Trombone) och den stora boken ”Nittonhundratalssviter; en skönlitteratur” (Smockadoll). Som översättare ligger tyngdpunkten på kvinnliga poeter från USA, tyngst i alla bemärkelser är därvidlag den näranog 800-sidiga «Kvinnas beat» som är världens omfångsrikaste antologi med kvinnliga beatpoeter. Carlsson driver även förlag och arbetar med bokserier som bl.a. fokuserar på att ge ut översättningar av författare som är bosatta i Sverige och skriver på andra språk; inte minst fristadsförfattare såsom Anisur Rahman och Parvin Ardalan. Inom kort startas även ett nytt förlag för den internationella marknaden, med en volym samtida svenska poeter i engelsk översättning samt en volym om Tranströmer ur ett utomeuropeiskt perspektiv. Till råga på allt är Carlsson även tillfälligt insomnad konceptuell konstfilmare och ytterst flitig kulturarrangör.

LARS BURSTEDT

Lars Burstudet is a popular cultural intiator in Sweden. He introduced slam poetry in Uppsala. He has alsom made loud reading popular among school children through his book reading competition. He has also won a prize from Uppsala city authority for his dynamic role in promoting book reading among young people. To know more about Lars Burstedt:http://www.unt.se/familjeliv/arbetar-for-ett-okat-lasande-697356.aspx

SAROJ CHUMBER

Saroj Chumber, born in India, is a writer, poet and journalist, living in Norway. Currently working in a Juritzen Publishing house and Blendmag.no. a multicultural website. She was editor of a multicultural newspaper, Utrop for 2 years. She has studied journalism at Norges Kreative fagskole 2005. 2007; Bachelor of Arts from Punjab University in India.

NICOLAJ STOChHOLM

Nicolaj Stochholm is a poet from Denmark. His bibliography is: Biografi. Poems 1991, Sammenfald. Poems 1992, Rekonstruktion. Poems 1998, Sange fra et ophør. Poems 2000, Femogtyve digte og en drøm. Poems 2000,Aldrig mere. Poems 2008, Odefabrikanten. Poems 2011, -and the forthcoming Ødelagt rim. Poems 2013. He has two cd’s out both with my poems and music: Gartner. Artpeople 2005, Færden. Geiger Records 2008. He is also the co-editor together with the finnish poet Anni Sumari of the anthology The Other Side of landscape.

JOHN Y. JONES

John Y. Jones is a non fiction writer, translator works with various cultural and development initiatives particularly on African issues. He runs Dag Hammarskjöld Program-at Voksenåsen and Networkers South North. He has published articles in journals and books in different countries and he has edited many books and journals. More about John: www.networkers.org andhttp://www.rorg.no/Artikler/1450.html

ANISUR RAHMAN

Anisur Rahman, formerly writer in residency in Uppsala as part of ICORN program 2009-2011, is a poet, playwright and novelist from Bangladesh. His play The Wolf and the Minister has just been premiered on Swedish Radio in September 2012. His play another play about Henrik Ibsen and Agust Strindberg Night Journey is scheduled to be premiered on October 12 at Gottsunda Dans & Teater in Uppsala: http://www.gottsundateater.com/resa.htm

He conducts writing workshops in different cities and institutions. His collections of poems in Swedish translation Sex årstider has been published in the Spring 2012. His reflection on the Swedish Arts Council website about his residency in Uppsala: http://www.kulturradet.se/sv/Handbok-for-fristadsforfattare/Fristaden/Ansvarsomraden/How-I-let-my-voice-be-heard-in-Uppsala/