Film fra Sør på Cafeteatret

Film fra Sør viser 3 film på torsdag 11. oktober
«Geriljasønnen» – «Barn av Irak»  & «How to Steal 2 Million»

og en film på fredag 12. oktober
Bob Marley dokumentaren «Marley» som vises etter generalprøven til «The Legends» billetter til forestilling og filmen kan kjøpes på www.billettluka.no

 

Geriljasønnen (regi: Zanyar Adami)

tors 11. oktober – kl. 18:00

En hjerteskjærende dokumentar om ringvirkningene av krigstraumer. «Vi forsøker vårt beste, og later som ingenting», sier den svensk-kurdiske journalisten og gründeren, Zanyar Adami. I denne høyst personlige dokumentaren portretterer han sitt forhold til faren Taher, og hans fortid i den kurdiske geriljaen. Adamis foreldre var begge aktive som geriljasoldater i grenselandet mellom Iran og Irak på begynnelsen av 1980-tallet. Zanyar har fått høre sin mors historier, men farens opplevelser under denne perioden har det blitt tiet om så lenge han kan huske. Tahers holdning til traumer og fortrengte minner er at det man ikke vet noe om kan heller ikke skade en. Zanyar er derimot overbevist om at fortrengingen og det posttraumatiske stresset etter årene i krigssonen har slitt på farens helse. Når Zanyar finner ut at han selv skal bli far, blir det viktigere enn noensinne å få Taher til å åpne opp og fortelle om opplevelsene i Kurdistan. Geriljasønnen er like mye en film om menneskets evne til å kunne sile ut det man helst ikke vil huske, som et dokument på hvor viktig fortiden er for ens oppfatning av seg selv, og forholdet til sine nærmeste. mfe

Zanyar Adami er utdannet journalist og medietekniker, og startet i 2004 avisen Gringo. Som journalist har Adami vunnet flere priser i hjemlandet, blant annet Stora Journalistprisen i 2005 som årets nykommer. Geriljasønnen er hans første film, og er laget i samarbeid med den svenske dokumentarfilmregissøren og produsenten David Herdies.

 

Barn av Irak (regi: Ala’A Mohsen)

torsdag 11. oktober – kl. 20:00

En ung filmskaper tar opp temaene identitet og tilhørighet i selvbiografisk dokumentar. Som sjuåring flyktet Ala’A og hans nærmeste familie fra Irak til Danmark. Nå, 14 år senere og med et håndholdt kamera, drar han for første gang tilbake til fødelandet som har rukket å bli fremmed for ham. Med en følelse av å være dansk fra topp til tå, sliter han med å finne tilbake til sine irakiske røtter. Men når Ala’As første tur tilbake til Irak samtidig blir morens siste, forstår han viktigheten av denne reisen. Den nedstrippede stilen og den nærmest amatørmessige filmingen lar fortellestemmen og dialogene komme i forgrunn. Barn av Irak gjør at vi ser begrepene «hjemland» og «tilhørighet» i et nytt lys. rk

 

How to Steal 2 Million (regi Charlie Vundla)

torsdag 11. oktober kl. 22:00 (15 års aldersgrense)

Sørafrikansk gangster noir om en nylig frigitt fange i Johannesburgs kriminelle underverden. Jack forsøker å finne sin plass i samfunnet etter fem år i fengsel for ran. Hans venn Twala var også med på forbrytelsen, men unnslapp fengslet takket være sin gode venn Jack, som aldri navngav ham. Jack ønsker ikke lenger å leve på kant med loven, og trenger penger for å starte et byggefirma. Da han får avslag på lån, tilbyr Twala å hjelpe til ved å involvere ham i et stort oppdrag som i følge ham vil garantere millionfortjeneste. Oppdraget går ut på å rane Twala’s egen far, Julius. Snart finner han imidlertid ut at han selv bare er en brikke i et skittent spill som kan komme til å koste ham livet. How To Steal 2 Million drives frem av den splittede Jack, ypperlig spilt av sørafrikanske Menzi Ngubane, som rives mellom å gjøre det som er riktig, og å fortsette i det allerede dype sporet av kriminelle udåder – som unngåelig vil føre til hans egen undergang. mfe

Denne filmen har aldersgrense 15 år. 

Regissør og manusforfatter Charlie Vundla ble født i New York, men flyttet til Johannesburg som ung. Han er utdannet innen filmproduksjon fra UCLA i California, men har også studert og jobbet som journalist før han begynte sin karriere som filmskaper. How To Steal 2 Million er hans første spillefilm, og har i løpet av året blitt vist ved flere internasjonale filmfestivaler.

 

Generalprøve av «The Legends» & «Marley» (regi: Kevin Macdonald)

fredag 12. oktober – kl. 20:00 (forestillingen) kl. 22:00 (film)

Om «The Legends»
Etter stor suksess på Operaen i mars 2012 kommer forestillingen «The Legends – Bob Marley & Peter Tosh Concert Theatre» i mindre format til Cafeteatret i Oktober!  Alle fire forestillinger på Operaen ble utsolgt, det var mange som ikke fikk billett og mange som ville se forestillingen om igjen! Da bandet avsluttet med «Get Up, Stand Up» reiste hele salen seg, danset, jublet og ropte for mer!

Det har vært følgelig vært stor etterspørsel om å sette forestillingen opp igjen. Så nå er det er med glede at vi kan bekrefte nye datoer på Caféteatret, med premiere lørdag 13. oktober – samme dato som Nordic Black Theatre feirer sitt 20års jubileum!

Som en del av festivalen Film fra Sør blir det også eksklusiv generalprøve fredag den 12. november, etterfulgt av visning av den nye dokumentarfilmen «Marley».

 

Om «Marley»

Hvem var Bob Marley? For å forstå legenden, må vi forstå Jamaica. Sjelden er musikkdokumentarer så grundige som dette portrettet av Bob Marley. Regissør Kevin Macdonald savnet en god dokumentarfilm om Robert Nesta Marley; slike portretterende filmer er ofte for luftige, lite nyanserte og ensporede i fokuset. For å gi publikum svar, må Macdonald spørre dem som kjente ham best; familie og venner. Macdonald går dyptloddende frem for å skape et bilde og en forståelse av hvem Robert egentlig var, og hvem han ble. Filmen viser hvor viktig Bob Marley var, ikke bare for hans nærmeste og musikken, men også for Kingston og Jamaica. Filmen skifter mellom intervjuer og arkivmateriale, og viser flere uutgitte opptak og foto. Særlig intervjuene er overraskende personlige, mange intime detaljer blir avdekket. Marley er en film om musikklegenden, reggae og Jamaica. Om bare en liten celle av kroppen din liker Bob Marley og reggae, kommer du til å elske denne filmen. js

Skotske Kevin Macdonald har hatt suksess både med dokumentar og fiksjon. Han vant Oscar for dokumentaren One Day in September (1999), og Alexander Korda Award for Best British Film under BAFTA Awards for Touching the Void (2006). Samme pris fikk han for spillefilmen The Last King of Scotland (2006), som også vant Oscar for beste mannlige skuespiller.

 

 

BILLETTER:

Billetter til filmene på Cafeteatret selges i døra 30 min. før forestilling, kun kontant betaling. Til forestillingen Legends med filmvisning på Cafeteatret selges billetter via www.billettluka.no/cafeteatret, og på Cafeteatret i døra 1 time før forestilling.
På festivalens egne servicestand i 2. etasje på Filmens Hus kan man mellom 12:00 og 21:00 forhåndskjøpe billetter til filmvisninger på Cafeteatret, kun kontant betaling.

 

Mer info på Film fra Sør webside – klikk her