Plateslipp: «Draumsyn» Anne Hytta

anne2_bw_photo_geir_dokken

Draumsyn – stille kraft og musikalske basketak

kl. 20:00 – inngang: kr 100 / eller kjøp CDen for kr 150 og får gratis inngang

torsdag 22. januar holde hardingfelespiller Anne Hytta Ringve  plateslippkonsert for «Draumsyn», der hun tar hardingfela med inn i et nytt og suggererende lavmælt landskap. Med seg i bagasjen har hun den ferske soloinnspillingen ved samme navn, spilt inn på det tyske plateselskapet Carpe Diem Records.

————————————————————–

”Vi er vitne til musikalske basketak framstilt av dissonerende klanger og rå buekraft som plutselig letter og forsvinner ut i luften. Det går altså fra det mørke og rue til det skinnende, og den [musikken] er gjerne visuell i sin musikalske form, i måten den spiller ut konkrete scener. (…) Jeg liker orginaliteten i dette, i måten hun så konkret står i slåttene, samtidig som dette også er helt ny musikk – som blir til i dag.”

Kjetil Bjørgan, NRK Kulturnytt 07.01.14

————————————————————

Underlig vakkert i det ene øyeblikket og hjerteskjærende rått i det neste – slik  kan man beskrive musikken på Anne Hyttas nye utgivelse Draumsyn, en solo-cd med egne komposisjoner for hardingfele, fidle og viola d’amore. Det taktfaste, rytmiske mange forbinder hardingfelemusikk med, høres innimellom, men først og fremst er Draumsyn en dvelende meditasjon over musikalske stillbilder. Dette er musikken vi får presentert på Ringve museum søndag 26. januar.

– Ideen til Draumsyn-utgivelsen fikk jeg fra navnene på noen klanger i hardingfelemusikken, som ”lyseblått”, ”grønt”, ”halvgråing”, ”grålysing”. Disse fargenavnene har muligens sin opprinnelse i skiftende fargenyanser i naturen gjennom døgnet, og setter slik ord på assosiasjoner mellom naturbilder, fargenyanser og musikk. Gjennom døgnet endres lyset og fargene litt etter litt – med stadige, små variasjoner gjentas fargespillene i det uendelige. Bevegeligheten er variasjoner over stillstand, bilder som med langsomme endringer stadig repeteres. Dette har vært viktig inspirasjon da jeg laget musikken på albumet, forteller Hytta.

For noen år tilbake kontaktet Jonas Niederstadt i det tyske selskapet Carpe Diem Records Hytta med spørsmål om å spille inn musikk for selskapet, og i fjor vår ble musikken spilt inn i Mariakirken på Gran, et enkelt og fredelig rom fritt for overflødige detaljer.

– Jeg tenker på Draumsyn som musikk fra en ensom musiker som lytter innover i seg selv, men samtidig opplevde jeg det å spille inn disse stykkene som en samtale – med felene, med rommet,  og nå håper jeg selvsagt at musikken også taler til de som velger å lytte til den, sier Hytta.

 

Om Anne Hytta:

• Fra Sauland i Telemark, bosatt i Oslo, jobber som frilansmusiker og komponist.

• En av landets fremste hardingfelesolister.

• To ganger vinner av folkemusikkens egen pris, Folkelarmprisen, for beste soloutgivelse.

• Grunnlegger av den kritikerroste kammerfolk-trioen Slagr, som hun også skriver musikken for.

• Deltar i en rekke andre konstellasjoner med musikere fra inn –og utland.

• Fast spalte i Klassekampens musikkmagasin