Releasekonsert: Harpreet Bansal «Samaya»

Velkommen til releasekonsert for Harpreet Bansals album Samaya!

Promo_Harpreet Bansal from Odd Geir Sæther on Vimeo.

Samaya blir gitt ut på OK World (Jazzland) den 11. mai, og her presenterer Harpreet sine hovedprosjekter innen den nord-indiske raga-tradisjonen. Med seg har hun musikere med bakgrunn innen nord-indisk klassisk tradisjon, vestlig klassisk musikk, jazz, og persisk musikk. Det musikalske materialet er en kombinasjon av Bansals egne komposisjoner og improviserte partier.

Harpreet Bansal er en norsk-indisk fiolinist og komponist. Hun er oppvokst med den nord-indiske klassiske tradisjonen og hadde sin far, Harbhajan Singh Bansal, som sin første Guru. Hennes formelle utdanning er innen vestlig klassisk musikk, med masterfordypning i indisk klassisk musikk. Bansal er svært anerkjent som en særegen tolker av de nord-indiske ragaene. Hun har siden 2017 vært kunstnerisk stipendiat ved Norges Musikkhøgskole.

Samaya betyr tid, og er et begrep som er sentralt i raga-tradisjonen. Ragaer er knyttet til forskjellige tidspunkt på døgnet og til forskjellige tider på året. Det viser også til utviklingen av ragaene, både komposisjonenes utvikling over tid, men også den dynamiske musikaliteten under selve fremførelsen. Siden to år gamle Harpreet Bansal lærte sin første raga, har både hun og musikken vokst og utviklet seg. Tiden inkluderer også et nå, og det er det Samaya er – en presentasjon av ragaene slik de spilles her og nå, på akkurat dette tidspunktet. Dette er en dynamisk og levende musikktradisjon som reflekterer både musikerne og deres historie.

Alle musikerne fra plata spiller på releasekonserten:

Harpreet Bansal – fiolin, komposisjoner
Javid Afsari Rad – santur
Nils-Olav Johansen – gitar
Vojtech Prochazka – harmonium
Adrian Fiskum Myhr – kontrabass
Andreas Bratlie – tablas
Sanskriti Shrestha – tablas

kl. 19:00
Innganspris: 150,- / 250,- med CD