Global Nights // – 24. mai

Tirsdag 24. mai

To konserter:

Kl. 19:00 – Ahmad Ibrahim Al-Khatib & Kaveh Mahmudiyan

Facebook-event

Kl. 21:00 – Saleh Mahfoud

Facebook-event

VELKOMMEN TIL GLOBAL NIGHTS #10


Etter er å ha måttet avlyse 8. og 9. utgaven av vår årlige festival – Global Nights – på grunn av pandemien, kan vi endelig åpne dørene for den 10. utgaven i perioden 24.-28. mai. Der vår løpende konsertvirksomhet gjennom året har et bredt og variert program, presenterer vi gjennom Global Nights i hovedsak nye produksjoner. Disse omfatter urfremføringer av bestillingsverk vi står bak, nye utøverkonstellasjoner, plateslipp, eller ferske klubb- og konsertproduksjoner.


MESTERLIG MØTE TIL DEBUTKONSERT
Årets Global Nights starter med et helt nytt samarbeid mellom en av verdens ledende Oud-spillere, Ahmad Ibrahim Al-Khatib, og Kaveh Mahmudiyan som med sitt slagverkinstrument Tombak har banet seg veg til en plass blant de aller fremste utøverne av det iranske tradisjonsinstrumentet.

Mahmudiyan, som kom til Norge fra Iran i tenårene, har ved siden av å studere Tombak de siste årene fordypet seg i rytmiske tradisjoner med røtter i persisk kultur. Særlig har han arbeidet med «Advar», et iransk musikalsk uttrykk for det som kan oversettes med «sirkel av rytmer». En Advar tar utgangspunkt i en fast takt som moduleres i variasjoner av komplekse rytmer.

Al-Khatib er av palestinsk opprinnelse. Ved siden av klassisk arabisk musikk, har mye palestinsk folkemusikk vært kilde til nye egne tolkninger og som utgangspunkt for hans komposisjoner.Et samarbeid mellom Mahmudiyan og Al-Khatib er motivert ut fra nettopp de rike kulturelle tradisjonene persisk og arabisk musikk trekker på. Denne sammensmeltingen munner ut i svært vakker og rik musikk fremført av to virtuose utøvere.

AHMAD IBRAHIM AL-KHATIB
Fra Palestina, i dag bosatt i Sverige. Al-Khatib er komponist, arrangør og Oud-spiller, med utstrakt konsertvirksomhet internasjonalt, både som solist eller med ulike artister og med flere musikkutgivelser bak seg. Han har spilt med blant andre Youssf Hbeisch, John Williams, Rima Kcheich, Robbert Svärd, Arayek Bakhtazian, Anders Hagberg, Bella Quartet, The Oriental Music ensemble og Karloma. Al-Khatib er mye brukt til masterklasser og workshops i arabisk musikk på ulike institusjoner rundt i Europa og USA.

KAVEH MAHMUDIYAN
Født i Iran, bosatt i Norge. Mahmudiyan er komponist og perkusjonist med Tombak som hovedinstrument. Mahmudiyan har samarbeidet med mange toneangivende musikere og komponister og utgitt, og medvirket på, flere musikkutgivelser. Han har opptrådt på flere prestisjefulle og internasjonalt respekterte festivaler og konserter med verdenskjente iranske musikere, deriblant Dariush Talai, Hamid Motebassem og Pedram Khavarzamini. I Norge har han jobbet med blant andre Harpreet Bansal, Javid Afsari-Rad og Trygve Seim.


Med støtte fra Kulturrådet og Oslo kommune.

www.globaloslomusic.com

Kl. 21:00 – SALEH MAHFOUD; HARMONIER OG TVIL

Harmonier og Tvil balanserer mellom moderne musikk og tradisjonell folkemusikk. Gjennom improvisasjoner skapes et utvidet rom for refleksjon. Et utvalg av poesi skrevet av poeter innen sufitradisjoner og norske poeter byr på spennende historier og reiser spørsmål rundt kjærlighet, eksil, flukt, hjem, ensomhet, vennskap og menneskelige forbindelser. Saleh byr også på egne tekster samt tekster skrevet av venner av ham.

Konserten åpner i samspill med gjestene Ahmad Ibrahim Al-Khatib (Oud) og Kaveh Mahmudiyan (Tombak), som har konsert på samme scene fra kl. 19’00. Vi lover her et unikt møte mellom noen av de aller fremste utøverne av arabiske og persiske musikktradisjoner. Her møter vi også avantgarde-kunstnerne Jonas Cambien, Andreas Wildhagen & Adrian Myhr, og mer tradisjonelle kunstnere som Khalid Laaouam og Tarek Halabi. Saleh Mahfoud har med disse musikerne skapt et ensemble på reise for å finne den perfekte balansen mellom elementene i Harmonier og Tvil, men også for å skape en ubalanse mellom dem – dessuten i en kontinuerlig jakt på å finne harmoniene mellom kontrastene.