Vi inviterer til jubileumsforestilling på Operaen 7.-8. desember. Gratisbilletter legges ut 28. november

7.–8. desember kl 19:30 – Den Norske Opera & Ballett, Scene 2

Skrevet av Michelle A. Tisdel
Regi Cliff A. Moustache

Ruth Reese – Give me A Crown

To gratisforestillinger på Operaen er vår jubileumsgave til byen.
«UTSOLGT»

I år fyller vi 30 år og vi vil ha hele byen med på feiringen. I anledning Nordic Black Theatres jubileum ønsker vi å invitere hele byen til to gratis festforestillinger på Scene 2 i Den Norske Opera & Ballett (DNO&B). Teaterstykket om sangerinnen og menneskerettighetsforkjemperen Ruth Reese hadde urpremiere 2. november 2022 på Nordic Black Theatre (NBT) og spilte for 10 utsolgte hus. NBT har samarbeidet med DNO&B i mer enn 10 år og har gitt oss scene og mulighet til å nå flere og andre i Oslo. Sammen har vi gleden av å gi byen 2 gratis forestillinger som legges ut 28. november, først til mølla, på operaen.no.

Foto: Ingrid Fadnes

Onsdag 7. desember kl. 18:00-19:00, på Formidlingssenteret (DNO&B) inviterer MiRA-Senteret (Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn) til boklansering av boken Ruth Reese: Black dreams revisited (2022). I boken, utgitt av senteret, samles tjue dikt og fem noveller skrevet av Ruth Reese.

Terningkast 5 i Dagsavisen, Mode Steinkjer
«Forestillingen tilnærmet sprenger fortidas støv ut av institusjoner som Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) i måten arven etter Reese speiles i vår tids diskusjon rundt strukturell rasisme og avkolonisering.»

Give me A Crown
Vi møter Ruth Reese (Nosizwe Baqwa), som forteller, synger og spiller ut scener fra sitt eget liv, men vi følger også Amaya (Mariama Ndure), som får Reeses bok «Lang svart vei» (1972) av vennen Mo (Jason Nemor Harden/saksofon). Boka blir en inngang til kunst og antirasistisk aktivisme, og Amaya vil vie sin masteroppgave ved kunsthøgskolen til en forestilling om Reese, men møter snart motstand fra veilederen med det påfallende navnet Karen (Kristiane Nerdrum Bøgwald). Stemningen settes med live musikk av Xander Crook (perkusjon), Ibou Cissokho (kora), Kevin Vadsten (bass), Trina Coleman (piano og fløyte) og Ombeline Chardes (fiolin).

Klassekampen, Tomine Sandal
«I en annen heftig scene gjengis Ruth Reeses kritikk av blackface på norske revyscener. Vi er i loop», sier Amaya. Det er noe skremmende ved tanken om at tiden ikke går fremover. Samtidig er sammensmeltingen av fortid og nåtid i litteratur, musikk og teater en måte å skape møteplasser på – noe «Give me a crown» selv er et eksempel på.»

Foto: Ingrid Fadnes

Ruth Reese
Den klassisk utdannede afroamerikanske sangeren Ruth Ann Reese (1921–1990) bosatte seg i Norge på slutten av 1950-tallet, da borgerrettighetsbevegelsen i USA var godt i gang og på fremmarsj. Reese var en stor kunstner i Norge og ble godt kjent gjennom NRKs lørdagsprogram med Erik Bye. Reese var en del av den banebrytende Harlem Renaissance, og hadde artist og aktivist Paul Robeson som sin kunstneriske mentor.

I Reeses europeiske karriere måtte hun synge gospel, kabaret og jazz fordi det var det som var forventet av henne, dessuten måtte hun tjene penger.

Reese var også en drivkraft i arbeidet med å forsterke kunstnere med ulik bakgrunn i Norge.
Reese var medlem i nettverket Foreign Women’s Group (FWG), for å arbeide for minoritetskvinners rettigheter i Norge. FWGs arbeid ble ført videre av MiRA-Senteret (1989). I 1985 ble Reese medlem i kunstnerkollektivet Artists for Liberation sammen med blant annet kunstnerisk leder på Nordic Black Theatre Cliff Moustache. Gruppen var engasjert i antirasistisk arbeid i Norge og globalt. Reese var til stor inspirasjon ved etableringen av Nordic Black Theatre.

25. oktober 1990 døde Ruth Reese på scenen i Oslo mens hun ble hedret for sitt bidrag til antirasisme. Hun mottok et æresmedlemskap fra organisasjonen SOS-rasisme.

Forestillingen er en god blanding av norsk og engelsk.


On stage:
Nosizwe Baqwa as Ruth Reese
Mariama Ndure as Amaya
Jason Nemor Harden as Mo
Kristiane Nerdrum Bøgwald as Karen

Musicians:
Xander Crook
Ibou Cissokho
Kevin Vadsten
Trina Coleman
Ombeline Chardes

Producer: Jarl Solberg
Assistant director: Evelyn Rasmussen Osazuwa
Light: Shiva Sherveh
Scenography: Jad El Khoury
Custome: Emmanuel Prempeh
Make up: Gisella Francisca
Video/Graphic design: Sarah Rezayat
Painting: Sahar Seyedian
PR/communication: Kamelia Javadi

Foto: Ingrid Fadnes