FRAM#7 – Clarke // Hannisdal

fredag 14. april kl 19:00, 250kr / 200kr / 100kr
Dørene åpner kl. 18:30

FRAM konsertserie har gleden av å presentere en ny konsert på Caféteateret med musikk skrevet av kvinnelige komponister! På programmet står nyskrevet musikk med lysinstallasjon, en vakker bratsjsonate, øl og som alltid god stemning!

REBECCA CLARKE (1886-1979) var en britisk-amerikansk komponist, og en foregangskvinne på flere områder. Hun var en eminent bratsjist, og en av de første kvinnene til å bli fast ansatt i et symfoniorkester. Komposisjonskarrieren nådde sitt høydepunkt med hennes «Sonate for Bratsj og Klaver», som ga henne delt førsteplass i en stor komposisjonskonkurranse i England. Dessverre ble prisen senere trukket tilbake – blant annet fordi kritikere mente at en så god komposisjon umulig kunne være skrevet av en kvinne!

Til å fremføre sonaten har vi fått med oss ingen ringere enn EIVIND RINGSTAD, i samspill med FRAM ensembles egen pianist EDEL BOLSTAD. Eivind fikk sitt gjennombrudd etter å ha vunnet 1. pris i «Eurovision Young Musicians 2012», og året etter debuterte han med Oslo Filharmoniske orkester og dirigent Eivind Aadland. I perioden 2016-2018 ble Eivind valgt til «BBC’s New Generation Artists Scheme» som ledet til flere engasjementer i Storbritannia, inkludert debutkonsert i Wigmore Hall og under Edinburgh International Festival. Som solist har Eivind opptrådt med orkestre som blant annet Bergen Filharmoniske, BBC Symphony Orchestra, Copenhagen Phil, London Sinfonietta, Mozarteum Orchester Salzburg og Det Norske Kammerorkesteret.

Fiolinist og komponist INGER HANNISDAL lager sjangeroverskridende musikk i møtepunktet mellom folkemusikk, samtids- og improvisasjonsmusikk. Musikken hennes utforsker mikrotonalitet i melodier og harmoni, ulike former for ujevn time, og utvidede teknikker på fiolin. Blant hennes inspirasjonskilder finnes tradisjonsmusikk fra Midtøsten, som hun studerte ved Université Antonine i Libanon, men også jazz og norsk folkemusikk. Hun er for tiden plateaktuell med «North South East West», som er nominert til TONOs komponistpris.

Verket hennes «ELVA // for preparert fiolin» illustrerer Akerselva som renner gjennom Oslo: noen ganger i åpne naturlandskap, noen ganger overbygd av by og betong. I Oslo representerer elva både natur og industri. Musikken tar i bruk mekaniske preparasjoner på fiolinen, som endrer fiolinlyden radikalt – noen ganger til det metalliske og industrielle, andre ganger til det overjordiske og fløytete. De uendrede strengene får klinge imot de bearbeidede, og skaper kontraster som gjenkaller både det klare og det ugjennomsiktige, som å se toner gjennom rennende vann.

Utøvere
Eivind Ringstad
Inger Hannisdal
Edel Bolstad

Billetter
Ordinær: 250,-
Student: 100,-
PublikUng: 100,-
Honnør: 200,-

Konserten er støttet av Kulturrådet, Bergesenstiftelsen og Trafo.