Hassany og Diven

Familieforestilling (fra 6 år)

lørdag 15. mai – kl. 15.00 – kr 50

Hassany og Diven er en forestilling basert på folkefortelling og mytologi fra Iran og i naboland som Afghanistan, Azerbadjan og Kurdistan. Fortellingen er skrevet av den iranske forfatteren Elyas Poorgholam, som selv har regien.

Handlingen knyttes til feiringen av Nårooz, den iranske nyttårsfeiringen sammenfallende med vårt eget vårjevndøgn. Poorgholams eventyr forteller om onkel Nårooz og Hagi Firooz, som er vårens budbringer og varsler at om én uke kommer onkel Nårooz og sprer glede og håp blant menneskene. Nårooz representerer lyset som er på vei tilbake, kreftene som fordriver mørketiden. Men i denne fortellingen har det svarte trollet Diven tatt Nårooz til fange. Vårens budbringer og våren selv kommer ikke. Men barna gleder seg og klarer med lys og dans å befri onkel Nårooz og slik bringe lyset, gleden og tryggheten tilbake.

På spørsmål om hvorfor han har laget denne forestillingen, svarer Elyas Poorgholam:
‒ Teksten snakker om jorden vår. Om miljøet. Vi skal ha en lys og grønn jord for alle. Barn er mot krig og er for fred og ro. Barn i norske skole blir kjent med andres kultur, nytt år og tradisjoner rundt dette.

Historien er publisert i boken «Godnatt – Fortellinger fra vide verden» – Kulturbro forlag 1999

Rollebesetning:
Ella Gyri Groven – Mørke skyer og Hassanys mor
Nima Hajiri – Hagi Firooz
Helga Meisingset – Kalde Vind og Narges’ mor
Mohammad Mirzadeh – Hassany
Najmadin Mostefapoor – Diven
Nasrin Khosrevi  – Narges og Sol
Reza Saki – Onkel Nårooz

Musikere:
Said Dibaj – Tov Ramstad – Mats Monstad

Regi og manus: Elyas Poorgholam
Scenografi: Celile Güzelce
Musikk komposisjon: Sayed Dibaj
Produsent: Du store verden!
Pressefoto: Mårten Bjørklund

Forestillingen skjer i et samarbeid mellom MS Innvik og Du store verden!

Forestillingen ble produsert i 2008 med støtte fra Norsk kulturråd.

http://www.du-store-verden.no