Barokkanerne: Fløytekarameller

ingeborg_christophersen

tirsdag 22. september kl. 19:30

billetter: https://barokkanerne.ticketco.no/floeytekarameller

Blokkfløyten hadde en populær fartstid i flere århundrer før den ble forbundet med musikklasserom. I denne konserten får publikum oppleve vakre og virtuose blokkfløytetoner på fascinerende instrumenter traktert av blokkfløyteambassadør Ingeborg Christophersen i samspill med en kvartett fra Barokkanerne. Det er nok første gang i Oslo, kanskje også i Norge, at Carl Philipp Emanuel Bachs triosonate for bassblokkfløyte, bratsj og continuo blir fremført. Vi får høre underholdende salongmusikk fra Wien på en 1800-talls spaserstokkblokkløyte kalt ”csakan”. Det blir vakre renessansetoner på en sylindrisk tenorblokkfløyte i ett stykke, som kanskje ligner mer på et balltre enn et velklingende musikkinstrument. Ingeborg tar også med seg det norske folkemusikkinstrumentet ”sjøfløyte”, en blokkfløyte som opprinnelig kom sjøveien fra kontinentet på slutten av 1700-tallet. Det blir også musikk fra mer kjente musikalske farvann, som en praktfull triosonate av Telemann og fyrverkerier av Vivaldi for sopraninoblokkfløyte og strykere. Gled dere til en konsert vi kan garantere dere at dere ikke har opplevd maken til!

Program:

G. Ph. Telemann (1861-1767): Ouverture i A-moll
C. de Rore/I. Christophersen: Ancor ch’e col partire
C. Ph. E. Bach (1714-1788): Triosonate i F-dur for bassettblokkfløyte, bratsj og continuo (W163)
J. Pachelbel (1653-1706): Kanon og Gigue
G. Ph. Telemann Triosonate i G-moll for altblokkfløyte, soprangambe og cembalo (TWV 42:g9)
Norsk trad.: Sjøfløytelåter
E. Krähmer (1795-1857): Concert Polonaise (for csakan og gitar)
M. Locke (1621-1677): The Broken Concort Fantasia
A. Vivaldi (1678-1741): Konsert for sopraninoblokkfløyte og orkester i C-dur (RV 443)

Ingeborg Christophersen (f. 1985) mottok Norsk Tonekunstnersamfunds ærespris ”Årets Musiker” i 2003 og har vunnet Ungdommens Musikkmesterskap flere ganger. Høsten 2013 var hun en av fire nominerte til Statoils millionstipend for klassiske musikere. I 2012 ble Ingeborg tildelt Statens Kunstnerstipends toårige arbeidsstipend for yngre og nyetablerte kunstnere. I 2009 spilte hun en sentral rolle som seg selv, både som musiker og skuespiller, i ”Salong” på Nationaltheatret, en forestilling som ble Heddapris-nominert til “Årets beste forestilling”. I 2006 deltok Ingeborg med stor suksess i Kjempesjansen på NRK1. Ingeborg har hatt prosjekter med Rikskonsertene både i Norge og Bangladesh. Med Trondheim Barokk har hun holdt konserter og mesterklasser i Paraguay. Ingeborg har vært solist med orkestre som Norsk Barokkorkester, Operaorkesteret, Ukrainas nasjonale symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret. Hun har mastergrader både som blokkfløytist og cembalist etter studier ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole og Conservatorium van Amsterdam. Ingeborg har skrevet masteravhandlinger om ornamentikk i fransk cembalomusikk, J. S. Bachs klavermusikk og om improvisasjonstradisjonen for melodiinstrumenter i 1500-tallets Venezia. Ved Conservatorium van Amsterdam fordypet hun seg også i samtidsmusikk og lærte avanserte rytmesystemer fra den sør-indiske klassiske musikktradisjonen. Ingeborg har blant annet mottatt støtte fra Fegerstens stiftelse, Jansons legat og Fondation Idella.

Barokkanere som spiller FLØYTEKARAMELLER:
fiolin: KAROLINA RADZIEJ
bratsj: MARI GISKE
cello: GUNNAR HAUGE
lutt: VEGARD LUND