«Krigsfortellinger»

Krigsfortellinger_Amir-Mirzai

lørdag 9. januar
kl 19:30 (forestilling begynner kl. 20)
billetter: kr 150  –   billetter kan kjøpes her: https://kloverknekten.ticketco.no/krigsfortellinger

KRIGSFORTELLINGER
Med Amir Mirzai og Torgrim Mellum Stene

– En dokumentarisk forestilling om Amir Mirzais opplevelser som soldat og opprører under krig og revolusjon i Iran.

Iran 1980. Det iranske samfunnet er i oppløsning etter en opprivende revolusjon. På en gudsforlatt radarstasjon speider en ung mann ut mot den irakiske grensen. Cobra-helikoptrene fyller horisonten. Krigen har begynt. Snart er Amir Mirzai i sentrum for begivenheter som skal prege en hel verden, som en rebelsk spillebrikke i en av det forrige århundrets lengste og mest brutale kriger, krigen mellom Iran og Irak.

Krigsfortellinger skaper nye og uventede forestillinger om en konflikt vi tror vi kjenner, samtidig som den på et mer generelt plan tar for seg krigens sanne vesen. Alle hører og leser vi om krig hver dag, men sjelden har vi anledning til å komme så tett på fortellinger fortalt av den som selv opplevde dem. Torgrim Mellum Stene er medforteller i forestillingen, og bidrar som et norsk vindu inn i denne komplekse og sammensatte historien.

«Glitrende scenekunst er avhengig av innlevelse og engasjement. I forestillingen Krigsfortellinger ble jeg brak til steder jeg aldri har vært og aldri trodde jeg ville kunne komme. Forestillingen er en perle, og som de fleste perler jeg har funnet kom det litt overraskende på at den var så sterk. Man går til scenekunst som har dokumentariske ambisjoner med en forventning om noe litt stillestående, «mat for hodet». Krigsfortellinger er mer. Amir Mirzai og Torgrim river publikum med til tårene kommer. Gratulerer! Dette var en flott og viktig teateropplevelse fra en konflikt og et område som har framstått som utilgjengelig grå nyhetsmasse.»
– Olav Njaastad, Dokumentarfilmskaper og journalist, NRK.

«Noen fortellinger er bedre live enn på tv- og film. Det er en imponerende fortelling, imponerende fortalt – det er både stor underholdning og ektefølt alvor på en gang. Dette har folk godt av å se.»
– Gjermund Stenberg Eriksen, Manusforfatter.

Utøvere: Amir Mirzai og Torgrim Mellum Stene
Manus: Amir Mirzai i samarbeid med Torgrim Mellum Stene og Marie Ulsberg
Regi: Øystein U. Brager
Ide og produksjon: Marie Ulsberg/Albatrass
Foto: Ravn Heggerud
Grafisk design: Mæhsa Mirhossein og Ingunn Christensen/Albatrass
Original musikk: Navaye Del
Støttet av: Norsk kulturråd (tekstutvikling), Spenn.no, Fritt Ord, FFUK, og Oslo kommune.

OM UTØVERNE
Amir Mirzai har jobbet som utøvende forteller siden 2002. Han har turnert og deltatt med forestillinger for både voksne og barn, både i Norge og ved internasjonale festivaler. Amir er utdannet fra flyvåpenet i Iran, som journalist i Afghanistan, og som gartner i Norge. Som kontinuitet i livet er det fortellingene som lager en tråd fra barneårene i Iran og til arbeidet som profesjonell forteller i Norge i dag.

Torgrim Mellum Stene har vært utøvende forteller siden 2006. Han har turnert og spilt forestillinger i både inn- og utland, bl.a. på internasjonale festivaler i Iran og Tadsjikistan. Torgrim har en BA i Drama- og teaterkommunikasjon (HiO). Torgrim har tidligere mottatt Statens Kunstnerstipend for yngre kunstnere og er like gammel som den iranske revolusjonen.

lørdag 9. januar
kl 19:30 (forestilling begynner kl. 20)
billetter: kr 150  –   billetter kan kjøpes her: https://kloverknekten.ticketco.no/krigsfortellinger