SPKRBOX festival

spkrboks2016
Onsdag 7. september
billetter kan kjøpes her: http://www.spkrbox.no/#!kjop/vxvg7
kl. 11:00 Skrivekurs med Fredrik Høyer ///
kl. 18.30: «Cracks in the Walls»- Foredrag med Jacob Kimvall (S), doktorgrad fra kunstvitenskaplig institutt med fokus på graffiti og street art ///
kl. 19.30: «Alle de som må møte verden med oppkast i håret»
Visning med Marius Abrahamsen, Taro Vestøl Cooper, Bård Sjøberg, Beatur og Oda Radoor på regi/dramturg. ///
kl. 21.00 Speed-dating med SPKRBOX artistene. Host: ZEPS. Hver artist får 5min til å gjøre en låt eller et innslag og fortelle noe om seg selv som vi ikke visste fra før ///
22.00 Open mic. Host: ZEPS
 Fredrik Høyer_Øyvind Schou_DT
kl. 11:00 SKRIVEKURS MED FREDRIK HØYER
Skuespillersenteret
Fredrik Høyer er en norsk forfatter og poet fra Drammen, bosatt i Oslo. Han er
mest kjent for sine opptredener med spoken word og slam-poesi, hvor han
blander rap og sceniske virkemidler inn i tekster som kan handle om hva som
helst, men ofte har en selv-refleksiv og alvorlig klangbunn.
I 2014 debuterte han skjønnlitterært med romanen Månehund & fatter’n, og
gir høsten 2016 ut den slam-poetiske diktsamlingen Grønlandsūtraen, både som plate og bok.
Fredrik Høyer holder også skrivekurs innenfor skapende skriving og slam-
poesi. Under SPKRBOX skal han holde en todagers skriveworkshop (2 dager
á 4 timer) som fokuserer på spoken word og rap, slam-poesi og performance-
tekster. Kurset passer for alle som vil lære mer om sjangeren, om skriv ing av eget scenemateriale, og
om kreativ skriving generelt.

kl. 18:30 – FOREDRAG MED JACOB KIMVALL

«Cracks in the walls»

Hiphop er en kultur som legger stor vekt på historie og historieskrivning. Samtidig finnes det store forskjeller mellom de subkulturelle fortellingene og det som havner i den offentlige institusjonelle historien. Med Keith Harings veggmaleri ”Crack is Wack” i New York som eksempel og utgangspunkt, diskuterer kunsthistorikeren og den tidligere graffitimaleren Jacob Kimvall forskjeller mellom subkulturell og institusjonell historieskrivning, ut fra begreper som kulturell appropriering og subkulturell kapital.

Jacob Kimvall er kunstviter med spesialisering i graffiti og gatekunst. Han disputerte høsten 2014 med avhandlingen ”The G-Word: Virtuosity and Violation, Negotiating and Transforming Graffiti” som undersøker hvordan graffiti skapes i samspill mellom ulike samfunnsinstitusjoner og subkulturelle graffitiutøvere. Kimvall har selv bakgrunn som graffitimaler, og i 1992 var han med og grunnla det internasjonale graffititidsskriftet Underground Productions (UP), et tidsskrift han jobbet med i nærmere 15 år.

 

kl. 19.30: «Alle de som må møte verden med oppkast i håret»

– bra folk fra hiphopscenen koblet med bra folk fra teatermiljøet

SPKRBOX har som mål å fremme ny urban scenekunst i Norge. Under den første SPKRBOX-festivalen i 2014 var gjestespill fra utlandet en stor del av programmet. Allerede året etter var flere samarbeid mellom norske og utenlandske artister og scenekunstnere i gang; som i forestillingen ”Do Not Shine”, en produksjon bestående av kunstnere og artister fra Norge, USA og Island, og som etter prøvetid i New York og visninger under SPKRBOX 2015 ble invitert til å spille under teaterfestivalen ”Poetic License” i New York tidligere i år.

Den hel-trønderske forestillingen ”The Trond Wiger Fucking Life Show” er et annet eksempel på ny norsk samtidsdramatikk som SPKRBOX har vært med på å produsere. I samarbeid med Teaterhuset Avant Garden og Nord-Trøndelag Teater koblet SPKRBOX den trønderske rapperen Trond Wiger med dramatiker Kristofer Grønskag og regissør Kjersti Haugen. Det resulterte i en forestilling som høstet mange lovord under SPKRBOX 2015 og som siden blant annet har vært på turné i Trøndelag og spilt på Sentralen i Oslo.

Vi er stolte av at årets SPKRBOX-festival har hovedfokus på norske og nordiske samarbeid; i form av forestillinger, work-in-progress og konseptet ”instant SPKRBOX”.

SPKRBOX 2016 kan by på ikke mindre enn tre visninger av ”work-in-progress”. Tre prosjekter med utgangspunkt i kunstnerne og deres forestillingsidé, en forestillingsidé som SPKRBOX så har tatt tak i og nå gir mulighet til å videreutvikle og realisere. Work-in-progress er laboratorievirksomhet; bra folk fra hiphopscenen koblet med bra folk fra teatermiljøet. Alle de tre work-in-progress-gruppene har fått et begrenset antall prøvedager som ender med en visning for publikum under årets festival.

ALLE DE SOM MØTER VERDEN MED OPPKAST I HÅRET

Vi vil det skal være fint, sant, skittent og litt frekt. Vi snakker om asfalt og fortau og alle de som går på trynet, de som skraper og slår seg og rekker saksa mot lynet.

Marius Abrahamsen og Taro Vestøl Cooper er slampoeter som begge er sentrale i slam-miljøet i Oslo. Med utgangspunkt i en idé Marius hadde har de fått med seg forfatter Bård Sjøberg, beatboxer Beatur og dramaturg Oda Radoor når de med denne forestillingen tar sin asfaltpoesi ett skritt videre.

Alle de som møter verden med oppkast i håret er en forestilling om sliterne.

Om dem som faller utenfor. To slampoeter, én forfatter og én beatboxer utforsker ved hjelp av rytmer, beats og ordkunst de mørke avkrokene, de ukjente og hemmelige stedene – både i byen vår og i menneskesinnet.

Marius Abrahamsen, slampoet

Taro Vestøl Cooper, slampoet

Bård Sjøberg, tekstforfatter

Beatur, beatboxer og komponist

Oda Radoor, regissør og dramaturg

 

kl. 21:00 SPEEDDATE MED ARTISTENE & OPEN MIC

Det beste fra SPKRBOX-folka

Bli kjent med SPKRBOX-artistene! Mange av utøverne som bidrar under årets SPRBOX samles for en show case på Nordic Black Theatre/Caféteatret. Vår eminente vert og konferansier Zeps geleider oss gjennom kvelden. Han gjør et lite intervju av hver enkelt artist før de får scenen til sin rådighet og viser oss hva de er gode for!

Det blir feite beats, fengende rytmer og skinnende talent. Og kjenner vi Zeps rett får han kanskje artistene til å dele en hemmelighet eller to med publikum.

Etter speeddaten blir det Open Mic hvor det blir mulighet å hive seg utpå.

Kveldens konferansier, er den puertorikanske Brooklynbaserte rapperen Zeps. I snart ti år har Zeps jevnlig tatt turen fra New York til Norge for å jobbe med norske musikere, produsenter og dansere. Med sin positive energi og fantastiske freestyle skills styrer han ikke bare kvelden med stø hånd, men gjør SPKRBOX stolte og glade over å ha han med på skuta for tredje år på rad.

 

billetter kan kjøpes her: http://www.spkrbox.no/#!kjop/vxvg7