Film og samtale: REKONTRUKSJON UTØYA

Screen Shot 2019-05-13 at 10.17.57

Kom og se dokumentarfilmen Rekonstruksjon Utøya tirsdag 4. juni kl. 19:00. Etter filmen blir det en samtale med overlevende Mohammed Saleh og skuespiller Barbro Bugge.

Fire overlevende fra Utøya gjenforteller sine historier i et rom der de eneste rekvisitter de har er et svart gulv, hvit tape og noen skuespillere.

Rekonstruksjon Utøya er en film om å overleve, og om å leve videre med traumatiske minner fra den mest omfattende og brutale fascistiske terrorhandlingen som har funnet sted i Europa etter andre verdenskrig.

Rekonstruksjon Utøya
Regi: Carl Javér og Fredrik Lange, Norge/Sverige/ Danmark 2018, 95 min.

Dørene åpner kl. 18:00 Filmen vises kl. 19:00 Samtale etterpå
Billetter: kr 50

kjøp-billetter-buy-tickets


————————————
Visningen er et samarbeid mellom Nordic Black Theatre, Doc Lounge Oslo og Oslo Dokumentarkino.
————————————

Utøya-overlevere Rakel, Mohammed, Jenny og Torje gjenforteller sine historier i et tomt, svartmalt filmstudio.

**

«Under rekonstruksjonen opplevde vi å kunne kjempe tilbake mot gjerningsmannen. Vi gjenopprettet kontrollen, og tok vår egen historie tilbake. Jeg føler meg sterkere.»
– Jenny Andersen, overlevende

**

Sammen med et filmteam og 12 andre ungdommer og uten andre rekvisitter enn hvit tape til å merke gulvet med, rekonstruerer de dagen som forandret livene deres – dagen da morgendagens politikere skulle bli offer for et fascistisk korstog mot det åpne, demokratiske og flerkulturelle samfunnet, 22. juli 2011. Først med en bombe mot regjeringskvartalet og deretter med en masseskyting mot medlemmer av AUF. I løpet av 72 minutter ble 69 personer drept på Utøya – de fleste av dem ungdommer. 52 av dem ble skutt i hodet. I denne dokumentarfilmen vender fire av de overlevende tilbake til minnene fordi de er overbevist om at det er viktig – for dem selv, for oss, for samtiden og for framtiden.

SKREVET OM FILMEN:

«De overlevende fra Utøya tar tilbake sin egen historie på film. Det er på tide.»»
– Bergens Tidende

Den eneste filmen om Utøya du trenger. (…) Måten disse fire, fremdeles unge menneskene, forteller det som skjedde dem 22. juli for sju år siden er sobert, klart og smertelig følbart. Det blir mye mer ekte fordi omgivelsene er så sparsommelige (…) Rekonstruksjon Utøya skal man ikke gå utenom.»
– Tor Martin Bøe i VG

«Rekonstruksjon Utøya er nær, modig og varm – hvis du bare orker å se én film om Utøya, anbefales det sterkt å vente på denne.»
– Ellen Lande i Ny Tid

«Rå, usminket og ekte og gir et innblikk i 22. juli som jeg kjenner meg igjen i. Den makter å fortelle dramatiske, hjerteskjærende historier med varme og omtanke og er en film alle bør se.»
– Stian Kogler, overlevende fra Utøya

“Et viktig og verdig dokument over hva terrorangrepet på Utøya gjorde med noen av de som overlevde.”
– Birger Vestmo, NRK

Nordic Black Theatre & Cafeteatret, Hollendergata 8 på Grønland, tirsdag 4. juni. Buss nr 37 til stoppested Politihuset.

Dørene åpner kl 18:00. Filmen starter kl. 19:00. Samtale etter filmen.

Billetter: kr 50

Oslo Dokumentarkino, Doc Lounge Oslo og Nordic Black Theatre & Cafeteatret.

Facebook page: https://www.facebook.com/events/454669305273877/

kjøp-billetter-buy-tickets