Artist of The Week // Sankung Jobarteh – 15. mars

Mandag 15. mars, kl. 18:00, gratis livestream

Nordic Black Theatre presents a new artist every week. A short and sweet artistic talk and performance. We’ll go live on Facebook at 6pm with guitarist Sankung Jobarteh.


Sankung Jobarteh
Den gambiske gitarvirtuosen Sankung Jobarteh er vokst opp i den vestafrikanske griot-tradisjonen og har siden 80-tallet vært en ledende utøver og formidler av den moderne gambiske musikkretningen Afro-Manding.

Sankung Jobarteh startet sin musikalske reise hos sin far, den anerkjente koramesteren Amadou Bansang Jobarteh, og via marine piratradioer som sendte fra internasjonalt farvann utenfor Gambias kyst ble han kjent med moderne musikkuttrykk som pop, blues og jazz. Resultatet er et innovativt musikalsk uttrykk der både gitaren, koraen og griotmusikken har sin plass.

Gjennom sine aktive år i Oslo har han samlet og turnert flere utgaver av sitt bandkonsept Sofa Nyama. Dette bandkonseptet er Jobartehs livsverk og er dedikert til hans egen låtskriving i møtet mellom vest-afrikansk tradisjonsmusikk og moderne vestlig pop og rock.

Sofa Nyamas musikk er utformet og framført med kjærlighet og er en ren gavepakke av positivitet og optimisme som smitter over og feier all motstand til side.


ENGLISH:

Gambian guitar virtuoso Sankung Jobarteh grew up with the griot tradition of West Africa and has been a leading performer and communicator of the modern Gambian music genre Afro-Manding for over 40 years.

Sankung Jobarteh began his musical journey with his father, the renowned master of kora Amadou Bansang Jobarteh, and via marine pirate radios broadcasting from international waters off the coast of Gambia, he became acquainted with modern musical expressions such as pop, blues and jazz. The result is an innovative musical expression where both the guitar, the kora and the griot music have their place. The music also triggered his adventurous spirit and he embarked on a lifelong journey in search of the new music, a journey which led him to Oslo, where he since the 1980’s has been an active and audible factor of the music scene, as an artist, bandleader, arranger and producer. 

Sofanyama’s music is designed and performed with love, and is a pure package of positivity and optimism that spreads and sweeps all opposition aside.