Hidden Scars – 16. februar

Onsdag 16. februar kl. 19:00 (dørene åpner kl. 18:30), 100 kr.

Facebook-event

Overgrep på gutter og menn bryter på mange måter med det tradisjonelle bildet av en mann som både kan forsvare seg og ta igjen, og har derfor ofte ikke blitt tatt helt på alvor og heller ikke blitt mye omtalt. På grunn av tabu og stigmatisering tør de ofte ikke å åpne opp om sine erfaringer. Dermed forblir problemet usynlig og hjelp blir vanskelig både å søke og få.

Hvordan kan vi skape rom for å snakke om dette vanskelige temaet?

Gjennom dette sterke teaterstykket formidles to historier basert på virkeligheten. Her vises de psykologiske reaksjonene og konsekvensene av seksuell vold i konflikt. De to karakterene Ali og Ibrahim, spilt av Numa Norderhaug og Wael Jaohar, belyser en personlig og psykologisk reise hvor de avdekker traumer, reaksjoner og minner. Vi følger dem i deres kamp for å gjenreise sine liv og komme over det de har blitt utsatt for.

En gruppe psykologer, pedagoger, skuespillere og regissører ønsker gjennom dette verket å løfte frem et tabubelagt tema. Målet er å skape empati og gi et ansikt til de mange flyktninger som lever med denne smertefulle virkeligheten.

Skuespillere: Numa Norderhaug og Wael Jaohar
Originalmusikk av: Harpreet Bansal
Teaterstykket regissert av: Cliff Moustache

Lyd: Lunga Majola
Lys, scenografi, kostyme: Shiva Sherveh
Video: Sarah Rezayat


Stykket vil også vises 3. mars på HUMAN IDFF

Bakgrunn
Teaterstykket arrangeres i forbindelse med lanseringen av vår håndbok «De usynlige. Håndbok for hjelpere som møter gutter og menn utsatt for seksuell vold i krig, konflikt og migrasjon», som er et konkret verktøy som hjelpere kan bruke når de snakker med gutter og menn som har opplevd seksuell vold.Håndboken forklarer blant annet hvordan traumer påvirker mental helse. Den viser til fremgangsmåter og teknikker man kan bruke for å møte de psykologiske behovene til overgrepsutsatte gutter og menn, illustrert gjennom sanne historier. Håndboken kan også være nyttig for personer som allerede har kunnskap og erfaring innen feltet.

Program:

Premiere 16. februar 2022, kl 19


19.00 – 19.10 |Velkomstbobler når vi setter oss
19.10 – 19.40 |Teaterpremiere, Hidden Scars
19.40 – 19.50 | Pause og omrigg – mulig å handle i baren
19.50 – 20.10 |Samtale mellom Lucas Casanova, Doris Drews og Nora Sveaass. Fagfolk med ulik bakgrunn i behandlingssystemet.
20.10 – 20.15 | Tale v/ samarbeidspartner Rådet for psykisk helse
20.15 – 20.40 | Lansering av håndboken, «De usynlige. Håndbok for hjelpere som møter gutter og menn utsatt for seksuell vold i krig, konflikt og migrasjon», av Nora Sveaass
20.40 – 21.00 | Q&A med salen med Nora Sveaass

Cliff Moustache, er en norsk dramatiker, teaterregissør og kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre i Oslo. Han fungerte også som dramatiker og regissør i teatergruppen Artists for Liberation, som var en forløper for Nordic Black Theatre. Moustache har skrevet, regissert og spilt i en stor del av teaterets oppsetninger.

Harpreet Bansal, er en norsk/indisk fiolinist innen raga (klassisk indisk musikk) samt jazz og folkemusikk. Hun leder og lager musikk til sine egne prosjekter, Harpreet Bansal Band og Harpreet Bansal Trio, og er aktiv som musiker i andre prosjekter. Hun ble nominert til Spellemannprisen 2018 i åpen klasse for Samaya fra 2018, hennes første album som soloartist. I 2021 fikk hun Gammleng-prisen i klassen musiker og NOPAs tekst- og musikkpris i åpen klasse for 2020 for Movements.

Nora Sveaass, er en norsk psykolog og professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på flyktninger, menneskerettsbrudd og psykologiske konsekvenser av tortur og vold samt behandling og rehabilitering av ofre for tortur og vold, herunder kvinner utsatt for seksuell vold i krig og konflikt. Hun var medlem av FNs torturkomité i to perioder fra 2005 til 2013, etter å ha blitt nominert av regjeringene i de nordiske landene og er styreleder i organisasjonen Mental Health & Human Rights Info (MHHRI).

Numa Norderhaug, er musiker og skuespiller fra Oslo. Han har gitt ut flere plater og turnert både i Norge og utlandet som musiker. Han har de siste årene medvirket som skuespiller i flere ulike tv og teaterproduksjoner, som for eksempel Kristianias Magiske tivoliteater (NRK), Alt vi ikke sier (Unge Viken Teater), Blodtur(Netflix), Rot (NRK), m.m.

Wael Jaohar, er en 28 år gammel skuespiller fra Oslo. Han har vært med på filmen «Han» (2020), gateteater «Sirkus Grønland» (2021).

Arrangementet er et samarbeid mellom oss i organisasjonen Mental Health & Human Rights Info (MHHRI), Nordic Black Theatre og HUMAN International Documentary Film Festival