SOLIDARISK DUGNADSLESNING AV GAZAMONOLOGENE – 29. oktober

søndag 29. oktober kl 15:00, Gratis

Facebook-event

Motforestillinger, Vibeke Harper og Marius Kolbenstvedt, inviterer til solidarisk dugnadslesning av Gazamonologene søndag 29. oktober kl 15.00–16.45. på Nordic Black Theatre i Oslo. Lesningen gjennomføres i samarbeid med Nordic Black Theatre, som stiller scene og teknisk mannskap til disposisjon.

33 skuespillere deltar i en dugnadslesning av dokumentarteaterstykket Gazamonologene av Ashtar Theatre i Ramallah. Stykket er skrevet i samarbeid med ungdommer i Gaza by i etterkant av den israelske bombingen i 2008/2009, under ledelse av regissør Ali Abu Yassin (Gaza). Gazamonologene er oversatt til en rekke språk og har blitt vist i flere land, her i Norge i 2010.

Blant de som bidrar er Johannes Joner, Gjertrud Jynge, Trine Wiggen, Birgitte Larsen, Ola G. Furuseth og Ine Marie Wilmann.

«Lesningen gjennomføres ut ifra et påtrengende behov for å gjøre noe. Vi leser tekstene høyt for å løfte frem stemmene som nå blir stilnet, og med håp om å rehumanisere palestinerne i det vestlige blikket» sier Vibeke Harper i Motforestillinger. Og fortsetter: «Det er også svært viktig for oss å kaste litt lys inn i mørket til våre venner og kolleger i Gaza: De er i en ekstremt krevende situasjon, både fysisk, mentalt og emosjonelt. Å vise dem at noen faktisk bryr seg har stor betydning for at de skal holde ut – til hjelpen kommer. Og den  komme. NÅ.»

Harper har jevnlig kontakt med regissøren for stykket, Ali Abu Yassin. Etter at hjemmet hans ble ødelagt i et bombeangrep flyktet han og familien sørover i Gaza. Han har allerede mistet flere venner, og flere av de 33 ungdommene som skrev monologene er drept eller skadet. Abu Yassin er informert om lesningen og melder via WhatsApp: «Det gir oss kraft og håp. Send alle skuespillerne og teatret min dypeste takknemlighet og kjærlighet.»

Initiativtaker for prosjektet var ment å delta via video. Hun måtte derimot nylig trekke seg fra arrangementet og hennes navn kan ikke nevnes. Harper forklarer: «Hun bor i Jerusalem, og både der og på Golanhøyden har Israel nettopp utstedt en militær ordre om at palestinere som ytrer sin støtte til Palestina offentlig, i sosiale medier eller i noen som helt annen form, vil bli arrestert. Uten anklage eller rettssak sitter nå nærmere 1300 palestinere i administrativ varetekt, 170 av disse er barn. Daglig arresterer Israel titalls palestinere. Sensurering og forfølgelse grunnet ytringer bryter med kjerneverdiene i ethvert demokratisk samfunn. Det burde nå være åpenbart for alle at staten ikke bekjenner seg til disse kjerneverdiene.» 

Motforestillinger har løpende kontakt med kolleger i hele Palestina/Israel. Harper og Kolbenstvedt sier: «Det er med tungt hjerte og stor frykt for våre kollegers liv vi er vitne til det som utspiller seg nå. Vi skammer oss på vegne av vesten. Vi vet hva som foregår – det sendes på TV. Det finnes ingen tilgivelse for oss som menneskehet om vi senker blikket og ikke stopper dette. I påvente av at verdens politikere skal samles bak kravet om umiddelbar humanitær våpenhvile, søker vi oss til kunsten, solidariteten og fellesskapet. Gazamonologene er et lite lysglimt midt i det stummende mørket.»  

Lesningen gjennomføres uten økonomisk støtte eller honorar til noen av de involverte. Nordic Black Theatre bidrar med scene og teknisk mannskap til dugnadslesningen. Arrangementet er åpent for publikum og har fri inngang. Arrangørene oppfordrer derimot alle til å støtte NORWAC og Leger uten grenser eller tilsvarende hjelpeorganisasjoner.

––

PROGRAM «GAZAMONOLOGENE»

Søndag 29. oktober, Nordic Black Theatre, Oslo

Kl. 15.00: VELKOMMEN – Motforestillinger 

 INTRODUKSJON FRA INITIATIVTAKER – Vibeke Harper

INTRODUKSJON ALI ABU YASSIN – Marius Kolbenstvedt

1. AHMAD EL RUZZI – Johannes Joner

2. AHMAD TAHA – Ane Viola Semb

3. ASHRAF A-SOSSI – Ann Helen Schøljberg

4. ALAA HAJJAJ – Ingrid Steinholt Mortensen

5. AMANI A-SHURAFA – Kristine Hagensen

6. AMJAD ABU YASSIN – Sara Christophersen

7. ANAS ABU EITAH – Biniam A. Gezai

8. IHAB ELAYYAN – Finn Iunker

9. TAMER NAJEM – Tormod Fuglestad

10. TAIMA’A OKASHA – Sara Baban

11. RAWAND JA’ROUR – Trine Wiggen

12. REEM AFANAH – Guri Glans

13. REEMA EL SADI – Valentina Alexeeva

14. REHAM – Henning Farner

15. SAMI EL JERJAWI – Benjamin Lønne-Røsler

16. SUJOUD ABU HUSSEIN – Janne Heltberg

17. SUHA AL MAMLOUK – Sandra Edvardsen

18. ALI AL HASSANY – Torbjørn Davidsen

19. FATIMA ABU HASHEM – Gjertrud Jynge

20. FATIMA ATALLAH – Berit Rusten

21. MOHAMMAD EL OMRANI – Deniz Kaya

22. MOHAMMAD QASEM – Yara Emilie Medina

23. MAHMUD ABU SHAA’BAN – Ola G. Furuseth

24. MAHMUD EL BELA’AWI – Vibeke Harper

25. MAHMUD EL TURK – Marius Kolbenstvedt

26. MAHMUD AFANAH – Hanne Dieserud

27. MAHMUD NAJEM – Hannah Karine Giske

28. HIBA DAOUD – Birgitte Larsen

29. HANA – Birgitte Victoria Svendsen

30. WI’AM – Snorre Sjønøst Henriksen

31. YASMINE JA’ROUR – Ingrid Giæver

32. YASMINE AMREO – Ine Marie Willmann

33. YASMINE KATBEH – Rebekka Jynge

TAKK OG ÅPENT BREV FRA GAZA FRA ALI ABU YASSIN – Vibeke Harper/Motforestillinger

APPELL – Lege Erik Fosse (NORWAC) 

(Pressemelding, 26.10.23)