Våpenhvile nå! Fritt Palestina! // Hilsen Nordic Black Xpress

torsdag 14. desember kl 08:00

Les artikkelen i Klassekampen

Video Nordic Black Xpress

Les Motforestillinger og vår pressemelding om angrepet på og arrestasjonen av våre kolleger ved The Freedom Theatre i Jenin i Norsk Shakespearetidsskrift

Donasjon: The Freedom Theatre:
https://thefreedomtheatre.org/donate/

I flyktningleiren Jenin, på Vestbredden i Palestina, ligger det et teater The Freedom Theatre heter det. I tillegg til å lage forestillinger, utdanner de skuespillere. De har barne- og ungdomsprosjekter. De arrangerer feministisk teaterfestival. De bruker kunst som våpen i kampen mot okkupasjon. Slagordet deres er “Resistance through art”.

The Freedom Theatres kunstneriske leder heter Ahmed Tobasi Tobasi. Han er født i Jenin og utdanna på teaterets skole. Han er også utdanna i Norge etter å ha kommet hit som flyktning. Fra 2009 – 2011 var Tobasi skuespillerstudent på Nordic Black Theatre & Cafeteatrets skole, Nordic Black Xpress. Vi er mange som var klassekameratene hans. Vi er mange som kjenner ham. Vi er mange som er vennene hans. Vi er mange som er glad i ham.

Tobasi reiste tilbake til Palestina for å fortsette arbeidet for frihet. Han har et stort nettverk i Norge. Han har jobba med mange kunst- og kulturinstitusjoner her. I april i år fikk han Dramatikerforbundets Solidaritetsstipend for arbeidet sitt. Tobasi er norsk statsborger.

I går blei Ahmed Tobasi tatt som gissel, i praksis kidnappa, av den israelske hæren, sammen med flere andre. Blant dem, The Freedom Theatres produsent, Mustafa Sheta og tidligere student, nå medarbeider, Jamal Abu Joas. Denne teksten skulle kreve at den norske regjering reagerer når en norsk statsborger blir kidnappa og fengsla.

For noen timer siden fikk vi heldigvis beskjeden om at Tobasi er sluppet fri. Freedom Theatre melder at han har smerter i rygg og bein etter å ha blitt påført vold. Kollegaene hans er fortsatt kidnappa. Teateret er fortsatt under angrep. Palestinere blir fortsatt fengsla uten tiltale og dom. Gaza blir fortsatt bomba i stykker.

Det burde være unødvendig å framheve Tobasis norske pass. Palestinerne fortjener sin frihet i kraft av at de finnes. Dessverre har våre statsledere kasta bort mulighetene de har hatt til å vise sterk symbolsk støtte ved å f.eks anerkjenne Palestina som stat. Vi er mange som kunne snakka lenge om statslederne våre og deres håndtering av de siste to månedene. Men nå står vi her for å si:

Kunstnere og kulturinstitusjoner skal aldri være militære mål. Vi krever at den norske regjering gjør mer for å stoppe marerittet som utspiller seg i Gaza og på Vestbredden. Vi forventer at kultur-Norge reagerer høylytt når våre venner og kollegaer på The Freedom Theatre i Jenin nå er under angrep.

Våpenhvile nå! Fritt Palestina!

Hilsen Nordic Black Xpress