Åpent møte // Jobbe mindre, leve mer – vår tids største velferdsreform?

onsdag 15. mai kl 18:00, Gratis

Facebook-event

www.mdg.no

Hvorfor jobber vi oss syke i verdens rikeste land? MDG vil utrede kortere arbeidstid, så vi kan jobbe for å leve, ikke omvendt.

Tenk deg å ha langhelg hver helg. Eller at arbeidsdagen bare varte i seks timer, så du fikk litt mer tid med deg selv, venner og familie hver dag. Jobbe litt mindre, leve litt mer. Med samme lønn som i dag.

Dette blir neppe en realitet i morgen, men mer fritid er retningen MDG ønsker for samfunnet.

– Den neste store velferdsreformen bør være kortere arbeidstid, mener Lan Marie Berg, nestleder i MDG.

For siden 1987 har arbeidsuka vår vært like lang, selv om produktiviteten vår på jobb har vokst enormt.

– Folk sliter seg ut og blir sykemeldte av tidsklemma. Dette går utover folks psykiske helse, sier Berg.

Hun tror også kortere arbeidstid kan gjøre at flere holder ut i tøffe yrker.

– Vi trenger mange flere sykepleiere og lærere, men arbeidspresset er i dag så stort at mange slutter. Det er på overtid å snakke om kortere arbeidstid, sa hun nylig til VG.

Lan kommer til Cafeteateret for å snakke med oss om arbeidstid!

Les mer: https://www.mdg.no/arbeidstid

Vi får også besøk av forfatter Hege Hellvik. Hege var i 30-årene og småbarnsmor i en krevende jobb da hun var nær ved å kollapse. Tankene kvernet rundt arbeidet natt og dag – til kroppen sa stopp.

40 prosent av norske arbeidstakere opplever at arbeidsdagen er preget av stress. Mange blir utmattet, fysisk og psykisk, og har negative følelser knyttet til jobben sin. Likevel er mantraet at vi må jobbe enda mer for å ha råd til fremtidens velferd.

Hege Hellvik innså at noe grunnleggende måtte forandres i livet hennes. Hun ville jobbe sunnere, bedre og ikke minst mindre. Men er det mulig å kjempe for en sterk velferdsstat og kollektive løsninger – og samtidig velge å tilbringe færre timer på jobb? For å ta vare på oss selv, hverandre og kloden vi lever på trenger vi et mer bærekraftig arbeidsliv, fastslår forfatteren. Hun undersøker hva vi selv kan gjøre for å bruke mindre tid på lønnsarbeid og hvilke grep arbeidsplassen kan ta. Og ikke minst: Hvordan kan samfunnet og arbeidslivet endres – slik at vi kan jobbe mindre og leve mer?

Hege Hellvik (f. 1985) er utdannet samfunnsgeograf med fordypning i arbeidsgeografi ved Universitetet i Oslo og er sertifisert scenarioplanlegger ved University of Oxford. Hun har løst en rekke forsknings- og utviklingsoppdrag i norske kommuner innen helse- og sosialsektoren. Her har hun blant annet søkt svar på fremtidens velferdsløsninger. Hun har nå gitt ut sin første bok: «Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn» (Res Publica, 2023)

Les mer: https://respublica.no/produkter/jobb-mindre-lev-mer/