Kampenjazz Jubileumskonsert: Abdullah Ibrahim 80år

SØNDAG 12. OKTOBER
KL 20:00 – kr 150/100

Jubileumskonsert: Abdullah Ibrahim 80år

billetter kan kjøpes her: http://event.stolz.no/EODefault.aspx?ThemeId=184

Abdulah+ibrahim
Anja Lauvdal: Piano, Ivan Mazuze: Saxofon, Ole Morten Vågan: Bass, Hans Hulbækmo: Trommer, Sidiki Camara Perkusjon. + gjester
Konserten arrangeres i samarbeid med Samspill International Music Network

I anledning det sør-afrikanske jazzikonet Abdullah Ibrahim sin 80-års dag, ønsker Kampenjazz å hedre jubilanten ved å arrangere en konsert der noen av de mange musikerne han har inspirert presenterer litt av hans musikk. Vi utfordret derfor pianisten Anja Lauvdal og saksofonisten Ivan Mazuze til å sette sammen et program og til å samle musikere til å delta i konserten. En rekke musikere vil ta oss med på en musikalsk feiring av en fantastisk komponist og musiker.

Anja Lauvdal er kjent fra den prisbelønte trioen Moskus– som har spilt på Kampenjazz tidligere – og fra kollektivet Skadedyr som kommer om to uker.

Ivan Mazuze fra Mosambik er utdannet i Cape Town. Han har en omfattende internasjonal karriere og spilte på Kampenjazz i mars med sin egen kvartett

Abdullah Ibrahim, eller Dollar Brand som han var kjent som før han konverterte til islam, var en av de ledende unge musikere som flyktet fra det hvite apartheid-regimet til Europa på 1960-tallet, det som av noen beskrives som den sør-afrikanske diaspora. Denne strømmen kom delvis som et resultat av Sharpeville-massakren i 1960, og den etterfølgende forfølgelsen av alt som smakte av svart kultur.

I Europa tok det ikke lang tid før Ibrahim var en anerkjent stemme som komponist og utøver innenfor den moderne jazzen over hele verden. Da han kom til Europa i 1962, ble det Duke Ellington som var døråpner for Ibrahim. Etter å ha hørt ham i Sveits i 1963, sørget Ellington for at Dollar Brand fikk avtale med Reprise Records. Året etter utkom plata «Duke Ellington presents the Dollar Brand trio». Der startet eventyret, selv om denne plata er ukjent for de svært mange av de som har latt seg fascinere av musikeren Abdullah Ibrahims musikk.

Abdullah Ibrahim har hele tiden vært – og er fortsatt – en unik stemme i internasjonal jazz. Hans musikalske utgangspunkt i det multi-kulturelle sør-afrikanske jazz-miljøet i Cape Town, og seinere i Sophiatown i Johannesburg, har lagt grunnlaget for hans unike stemme. Det smaker Sør-Afrika av hans musikk, bokstavelig talt.

Jubileumskonserten vil bli basert på Abdullah Ibrahims egne låter. Mange av dem er i dag kjente og kjære standardlåter i Sør-Afrika. Lauvdal og Mazuze vil basere seg mye på den nevnte plata. Den har noen helt spektakulære låter, som helt sikkert vil være ukjente skatter for mange.

Huspoeten regner med at det ikke bare er ham som gleder seg!