Stilleben – en film, en konsert, en dans, et dikt

torsdag 25. januar kl. 19:00

stilleben

Stilleben er en film om taushet og glemsel, om kollektiv fortrengning, om stillheten etter stormen. Et heftig prosjekt, skapt på luft og kjærlighet og en god del blod, svette og tårer. Nå vises den i Oslo igjen, på Caféteatret 25 januar.

Den 23 minutter lange filmen er et forsøk på å trenge inn i krisens og katastrofens indre natur. Flere hendelser, konkrete og mentale bilder, har gitt impulsene til den: Skyggen etter 22. juli, et fotografi av en arbeidsløshetskø i det sørlige Europa og bildene av flyktninger som driver i land og legger ut på vandring. Stilleben har en smak av apokalypse og byr ikke på noen åpenbar samfunnsmessig, politisk løsning. «Løsningen» ligger her i filmen selv, dens streben etter å se samfunnsmessige og politiske problemstillinger fra et kunstnerisk ståsted.

Visningen akkompagneres, kontrasteres og utdypes av et vakkert og variert lag av kunstnere, som loses gjennom kvelden av Deise Nunes fra Nordic Black Theatre:

– Minikonsert med Harald Øhrn
– May Therese Vorland leser egne tekster
– Margrete Slettebø beveger seg
– Samtale mellom Mia Habib, Deise Nunes og Chris Erichsen

Om de medvirkende:

Harald Øhrn
Musiker, poet og familieterapeut. Veteran fra punkæraen innen norsk rock. Var medlem i band som The Aller Værste! og Ratataboo!. De siste åra har han produsert sanger på løpende bånd som han fra tid til annen også lar andre få ta del i: små, presise rapporter fra livet i Zombieland og andre åpne og skjulte steder i den indre og ytre verden. Ga i 1982 ut, med bandet Jik Jak Jennik, en plate ved navn Stilleben.

Mia Habib
Dansekunstner og koreograf, jobber i skjæringspunktet mellom scenekunst, billedkunst og politisk aktivisme. Beveger seg over store deler av verden, oppsøker grenseområdene og gråsonene, de fysiske og mentale mellomrommene. Hun er opptatt av hvordan identitet skapes i møtet mellom individet og kollektivet, i møtet mellom kulturer og mellom undertrykkeren og den undertrykte. Hun leser voiceover-dialogene i Stilleben, sammen med skuespilleren Håkon Mathias Vassvik og vil delta i samtalen etter filmen.

Margrete Slettebø
Danse- og performancekunstner fra Bømlo med basis i den japanske butoh-tradisjonen, «the dance of darkness». Om sitt arbeid skriver hun at det «tek utgangspunkt i ei kroppsleg og psykologisk utforsking av dei unike og kollektive laga av mennesket og vårt forhold til naturen.» Slettebø er en av initiativtakerne og medlemmene av Oslo Butoh-laboratorium og er med i kunstnergruppa ACTS – laboratory for performance practices.

May Therese Vorland
Skuespiller, bibliotekar og vordende forfatter fra Nærbø. Utdannet bl.a. ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og debuterte i Cappelen/Damms årlige antologi Signaler våren 2017. Hun skriver rytmisk, nærværende poesi, fulladet av smerte og humor. Hun spiller i både Stilleben og Chris Erichsens forrige kortfilm Repress.

Om filmen:

Noen går i land og famler seg fram gjennom et karrig, forlatt landskap på en øy hvor noe ubestemmelig, tilsynelatende dramatisk, har skjedd. På sin vei finner det ukjente subjektet spor etter menneskelig aktivitet, som vitner om at noen har forsøkt å meddele seg til verden – men alt har allerede skjedd, og det er for seint.

I Stilleben ligger spenningen i uttrykket i samspillet mellom en rekke likestilte elementer: Det visuelle, scenografiske uttrykket, musikken, voiceover-dialogen, og skuespillernes ekspressive, skulpturelle innsats.

Summen av alt dette håper jeg skal framstå for seeren, med den danske filmskaperen Jørgen Leth´s ord, som ”et dikt i tilblivelse”.

Manus og regi: Chris Erichsen

Med: Karen Høie, Svend Erichsen, Vanja Maria Kern Vestenfor, Anette Röde Hagnell, Alireza Djabbary, Joachim Ness Thu, Geddy Aniksdal, Julian Blaue, Svein Gundersen, Harald Kolaas, May Therese Vorland, Trond Hannemyr, Mads Henning Jørgensen, Monica Borg Fure, Leo Moreno Christiansen.

Stemmer:
Mia Habib, Håkon Mathias Vassvik, Leo Moreno Christiansen.

Scenografi:
Inghild Karlsen

Musikk:
Ratatosk Quartet

Foto: Ketil Kern, Svein Ommundsen
Visuell postproduksjon: Matt Willis-Jones
Lyd: Geir Bremer Øvrebø, Chris Erichsen
Makeup og catering: Vera Erichsen Bjorøy
Stillfoto: Kristin von Hirsch

© KERN FILM OG VIDEO 2016