Artist of The Week // Amie Mbye – 10. mai

Foto: Samir Madad

Mandag 10. mai kl. 18:00 (ca. 30 min), Facebook livestream

Amie Mbye (f.1993) er en norsk-gambisk dansekunstner, koreograf og pedagog med base i Oslo og jobber mellom Oslo, Paris, Barcelona og Dakar. Amie er aktiv som utøver og medskaper og/eller skaper i ulike kunstneriske sammenhenger og konstellasjoner. Hun har både deltatt i og laget prosjekter som spenner fra stedsspesifikke interaktive forestillinger til kunstneriske produksjoner for scener, presentert både nasjonalt og internasjonalt.

Amie har en BA fra Høyskolen for Dansekunst i Oslo (2019), hvor hun ble uteksaminert med en bachelorgrad i dans og koreografisk tenkning. Fra 2009-2017 var Amie fast ansatt i kompaniet Tabanka Dance Ensemble, mens hun simultant jobbet som skapende og utøvende kunstner i flere prosjekter.
Amie har vært engasjert som utøver og medskapende danser for forskjellige dansekunstnere og koreografer som Germaine Acogny (SEN), Thomas Talawa Prestø (NO), Aida Colmenero Diaz (ES), Alesandra Seutin (BE), Cliff Moustache (NO), Harald & Louis (NO / DK), Inés Belli (NO) Ludvig Daae (NO) m.fl.

I sin egen kunstneriske praksis er Amie opptatt av å undersøke spørsmål knyttet til minoritet, kjønn, kulturer og identitetspolitikk. Hun ser på hvordan forholdet mellom tradisjoner og popkultur kan skape ulike former for virkelighetsoppfatninger, og hvordan disse igjen utspiller seg og uttrykkes politisk, strukturelt og personlig. Hennes koreografiske styrke er hennes sterke fotfeste i både streetdance, samtidsdans og afrikansk estetisk dans.

Amie er også aktiv som ungdomsarbeider, tilrettelegger/ arrangør og lærer og er kjent for sin interesse og drivkraft med å initiere og arrangere prosjekter for unge dansere i Oslo, Banjul og Dakar.

I 2021 er hun aktuell som Norges Dansens Dager Ambassadør 2021. I tillegg til dette er hun aktuell som utøver for en rekke kjente koreografer i inn- og utland, samt med sitt eget prosjekt Convo, hvor hun, i samarbeid med blant annet fotokunstner Nicole Rafiki og dansekunstner Ibrahima Diouf, undersøker hvordan forflytning og migrasjon påvirker mennesker og samfunn.