Gulljerven 2022 // Årets Vertskap

Gulljerven er en pris som skal hedre alle dem som står på for scenekunsten for et ungt publikum, og bidrar til å få den ut til barn og unge i hver krik av Norge. Opprettet i 2019, og deles ut av Norsk Scenekunstbruk. Prisen deles ut torsdag 1. desember under Showbox i Oslo.

Les mer her.

Vi ble kåret til Årets Vertskap!

Årets vertskap

Nordic Black Theatre

Årets vertskap har markert seg som en viktig og tydelig institusjon i det frie feltet. I likhet med de andre nominerte i kategorien blir du alltid tatt godt imot her, med en helt egen raushet. Vinneren har utdannet og støttet en helt ny generasjon av scenekunstnere som har blitt en essensiell del av det norske scenekunstlandskapet – også i DKS. Vertskapet lykkes med outreach til nye publikum og nye kunstnere, mye i kraft å være dem de er og driftes slik de gjør. De har bygget opp sin institusjon og vertskapsrolle i tre tiår, og Gulljerven 2022 er med dette med på å feire vinnerens 30 års jubileum.

Nominerte:

Kulturkontakt og lærer Wenche Veivåg Tveit 
Røyslimoen skole på Lillehammer
Indre Østfold fengsel m/ kulturkontakt Simen Rem

Nordic Black Theatre

Nominasjoner

De innkomne forslagene blir behandlet av en komite bestående av representanter fra Norsk Scenekunstbruk og fra scenekunstfeltet for barn og unge. Komiteens innstilling over et utvalg nominerte blir oversendt Gulljervens jury. Juryen består av representanter fra scenekunstfeltet for barn og unge.

Jury 2022:

Bernt Bjørn, skuespiller, regissør
Kristin Sundelin, fagansvar scenekunst DKS Troms og Finnmark
Tony Tran, danser, koreograf
Katja Lindeberg, skuespiller, regissør

ÅRETS VERTSKAP 

Er det et spillested, et kulturhus, en arrangør, en skole eller et fylke det alltid er fantastisk å komme til? Noen som har gjort det lille ekstra for å sørge for at ting går som smurt?  

Nordic Black Theatre & Cafeteatret. Teatret har i 30 år utviklet det norske scenekunstlandskapet gjennom kompromissløst arbeid med å løfte frem kvaliteten og kompetansen hos skuespillere og regissører som kommer fra flere kulturer. Kompetansen og kunnskapen til alle som jobber der er bunnsolid, og spesielt er varmen og den genuine interessen som møter deg når du kommer ekstraordinær. Ryktet sier faktisk at dette er en av de institusjonene der du blir tatt aller best imot. Uansett hvor de har vært lokalisert har de alltid hatt en raushet som er vanskelig å sammenlikne med andre institusjoner. Nordic Black er i år 30 år, et vertskap som alltid gjør det lille ekstra for kunstnere som kommer.

Kulturkontakt og lærer Wenche Veivåg Tveit og resten av lærerne ved Straumen Skule i Tysvær kommune i Rogaland. Etter en super velkomst fredag 11. februar 2021 ble Madam Pysj invitert opp på personalrommet etter forestilling hvor det sto klart rundstykker og pålegg til lunsj, hvor de ble sittende sammen med Wenche og lærerne under deres lunsjpause og høre hvor mye slike kulturopplevelser er med på å inkludere elever som kanskje ellers har en tendens til å falle utenfor skolens stramme timeplan. Det er også slike opplevelser som driver kompanier til å fortsette å bringe kulturopplevelser rundt til hele landet. 

Røyslimoen skole på Lillehammer. Takket være god tilrettelegging fra skolens side, en entusiastisk kulturkontakt med full kontroll, og en gjeng godt forberedte og skikkelig proffe kulturverter blant elevene, får utøverne i Den kulturelle skolesekken alltid en fantastisk mottagelse når de kommer til Røyslimoen. Skolen setter av undervisningstid som kulturkontakten får bruke på å forberede besøkene, og sammen med kulturvertene sørges det for at alt er på plass til gjestene skal komme. En skikkelig takk for besøket hører alltid med når applausen har senket seg. Skuespillere har også fått koselige julekort fra skolen, forfattet av kulturvertene mens vaffelpressa ble varm på et av deres mange møter med kulturkontakten. 

Indre Østfold fengsel m/ kulturkontakt Simen Rem. Fengselet viser en særegen evne til godt samarbeid, tilrettelegging og service som kommer både unge innsatte og besøkende utøvere til gode. Fengselet har samarbeidet tett med DKS og Kulturdråpen gjennom flere år, og jobber kontinuerlig med å tilby innsatte et bredt utvalg av aktiviteter. Som utøver eller besøkende føler man seg alltid godt ivaretatt – og det blir alltid servert mat. Dette året legger de til rette for et nytt musikkverksted som har fokus på unge innsatte og skal ledes av Son of Light og Jonathan Castro.  Fengselet tar imot mer enn 10 kulturtilbud per år, i tillegg til faste samspillgrupper og musikkverksted.  Indre Østfold fengsel stikker seg ut som et særdeles godt vertskap.